Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje nad ženama

Bruna Esih i desne udruge protiv Istanbulske konvencije

21.10.2016., Zagreb - Raspravom o  izmjenama Zakona o lokalnim izborima nastavljena je prva sjednica Sabora RH. Bruna Esih.  Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
31.01.2017.
u 14:14

Konvencija traži borbu protiv običaja koji potiču rodne stereotipe, što je za konzervativne udruge nametanje rodne ideologije

Premijer Andrej Plenković još je krajem studenoga najavio da će Hrvatska ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, no prvi spomen tog dokumenta u Saboru Vlada je naišla na otpor, i to iz klupa parlamentarne većine.

– Smatram da se niti jedna stranka koja bi pristala na uvođenje takvih definicija ne bi smjela i mogla nazivati demokršćanskom – “bocnula” je Bruna Esih kolege iz HDZ-a, a njezin stav dijele i konzervativne udruge, koje redom ističu kako je borba protiv nasilja nad ženama izrazito važno civilizacijsko i kulturološko pitanje oko kojega postoji konsenzus vjernika i ateista.

– Žalosno je što se u takav dokument, umjesto da se iskoristi taj konsenzus ubacuje rodna ideologija – kaže Ladislav Ilčić iz udruge Grozd. Budući da Konvencija zahtijeva iskorjenjivanje tradicije temeljene na stereotipnim rodnim ulogama, boji se da će se majčinstvo uskoro i u Hrvatskoj proglasiti društveno nametnutim konstruktom te da će se umjesto o ocu i majci govoriti o “roditelju 1 i roditelju 2”. I Krešimir Planinić iz udruge “U ime obitelji” smatra da Konvencija ima dobrih elemenata, ali da “prije svega nameće rodnu ideologiju, od koje se HDZ distancirao tijekom predizborne kampanje”.

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle nada se da će ova Vlada ispuniti obećanje, za razliku prethodnih dviju koje su se “vadile” na manjak novca. Otpor desne konzervativne scene je ne čudi, ali poručuje da Hrvatska mora razmišljati otvorenim umom, u svrhu zaštite žrtava i adekvatnog sankcioniranja počinitelja nasilja.

– Nasilje protiv žena rodno je uvjetovano nasilje te kao takvo u svoj definiciji priznato je i od Ujedinjenih naroda i EU – ističe Tölle.

>> Bruna Esih: 'Moramo se suočiti s prošlošću, ne možemo je resetirati ni popraviti'

Komentara 16

BE
blaz.elrat
14:26 31.01.2017.

Brunu Esih birajmo za gradonačelnicu Zagreba.

LI
liskovaca
14:22 31.01.2017.

Bravo Bruna!!!!!

Avatar Vuglec
Vuglec
15:19 31.01.2017.

U dosta toga se ne slažem sa Brunom Esih, ali ovoga puta moram zaista reći da je glas razuma! Istanbulsku konvenciju ne treba prihvatiti jer cilj konvencije nije zaštita prava žena, protiv čega nitko normalan nema primjedbi, već nametanje rodnee ideologije. Autonomnoj ženskoj kući, Babama i sličnim opskurnim udrugama treba dokinuti sredstva iz proračuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije