Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optimizam Vlade

Broj radnika na crno dvaput veći, narastao na 150.000

sjednica vlade
Slavko Midžor/PIXSELL
23.07.2010.
u 07:31

– Svjetska banka: MMF nije bauk, detaljnije bi i brže proveo Vladine mjere gospodarskog oporavka.

Nakon guvernera Željka Rohatinskog, koji je nedavno izjavio da HNB očekuje pad BDP-a u 2010. godini 1,5 posto, i Svjetska je banka smanjila očekivanje rasta bruto domaćeg proizvoda sa 0 na minus 1 posto. Sve veće banke u Hrvatskoj i poznatiji ekonomski analitičari već su objavili da će BDP u 2010. pasti između 1 i 2 posto. Jedino Vlada RH još nije korigirala optimistična očekivanja iz 2009. da će BDP ove godine rasti 0,5 posto, na temelju čega je donesen državni proračun.

Prvi rebalans proračuna koji će u obzir uzeti realna očekivanja gospodarskih kretanja, očekuje se, Vlada će donijeti tek u rujnu. Hrvatska će se, prema predviđanjima Svjetske banke, oporaviti sporije od EU10, zemalja koje su posljednje ušle u EU.

Smanjeno povjerenje

– Sporiji rast u Hrvatskoj nego u najuspješnijim državama skupine EU10 upozorava na manjak povjerenja investitora u oporavak. To dodatno naglašava potrebu za bržom i odlučnom provedbom programa gospodarskog oporavka Vlade RH koji predstavlja čvrst temelj za nastavak oporavka. To će zahtijevati strukturne promjene u javnim financijama, socijalnoj skrbi, obrazovanju, području inovacija te poslovnoj klimi – kazala je Sanja Madžarević-Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke u regiji Europe i središnje Azije, za predstavljanja redovitoga ekonomskog izvješća jučer u Zagrebu.

Ekonomist Ljubo Jurčić među prvima je iznio crne prognoze da će BDP ove godine pasti između 1,5 i 2 posto.

– BDP će pasti 2 posto godišnje. Vlada žonglira, nema osjećaja, a svi su još sredinom prošle godine znali da nas i 2010. čeka pad. Da bi se podignuo BDP, moraju se najmanje šest mjeseci prije poduzeti neke mjere, ponajprije one koje se odnose na dizanje proizvodnje. Ako Vlada ostane na ovoj politici, i dalje ćemo usporeno kliziti, a na kraju 2011. bit ćemo oko nule – kazao je Jurčić.

Iz Svjetske banke očekuju dodatni rast nezaposlenosti na jesen, a do oporavka na tržištu rada moglo bi doći tek 2011. Upozoravaju da je nepovoljna gospodarska situacija u RH lani povećala rad na crno čak 100 posto u odnosu na 2008. godinu.

Rumunjski primjer

– Vidljiv je izrazit zaokret prema sivoj ekonomiji. Sa 75.000 ljudi iz 2008. taj broj se lani povećao na 150.000 – kazala je Madžarević-Šujster. Svjetska banka ocjenjuje Vladin program gospodarskog oporavka dobrim temeljem za održivi oporavak, međutim, upozorava da će se njegova provedba morati ubrzati.

– MMF nije bauk. Rumunjska je kamate koje je plaćala 12 posto 2009. aranžmanom s MMF-om sada spustila na sedam posto. Ulazak MMF-a znači da su Vladine mjere kredibilne. MMF nije nužan uvjet, jer bi uvjeti aranžmana vjerojatno bili vrlo slični programu oporavka, ali bi bili detaljniji i imali bi jasnije datume provedbe – kazala je Madžarević-Šujster.

Ključne riječi

Komentara 39

GI
G.I.
09:50 26.07.2010.

Šta,ne čujem dobro!

AR
arka
20:05 24.07.2010.

Ovo je dokaz koliko se ti sindikati koji su plaćeni iz državnog proračuna tobože bore za radnička prava.Ovoliki broj radnika na crno je dokaz da su privatnici postali \"monopol\" radne snage na tržištu.,\"ako nećeš radit ti ima tko hoće\"...

OB
-obrisani-
09:21 23.07.2010.

Meni se čini da u jedan dosta bezpravan vanka EU zapadno balkanski zavičaj uz obmane, laži, prevare i rad na crno sjajno paše..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije