Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski forum o holokaustu

Broj napada na Židove raste i 75 godina nakon Auschwitza

Auschwitz je jučer posjetio dosad najviše pozicionirani predstavnik muslimana u svijetu, glavni tajnik Svjetske muslimanske lige Mohamed Al-Isa
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
1/7
24.01.2020.
u 12:23

Auschwitz je jučer posjetio dosad najviše pozicionirani predstavnik muslimana u svijetu, glavni tajnik Svjetske muslimanske lige Mohamed Al-Isa, koji je u Auschwitzu bio u društvu direktora Američkog židovskog odbora Davida Harrisa, što tom posjetu daje povijesnu dimenziju

Kada su izraelski organizatori počeli s pripremama jučerašnjeg Svjetskog foruma o holokaustu u Jeruzalemu, očekivali su dolazak najviše 15 svjetskih lidera. Međutim, Svjetski forum o holokaustu pretvorio se u najveći skup svjetskih čelnika u povijesti Izraela, veći i od sprovoda Shimona Peresa i Yitzhaka Rabina. U Jeruzalemu se jučer okupilo 50-ak šefova država, među kojima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Zahvala za solidarnost

Ovogodišnji forum, koji je prvi put održan u Izraelu, odvija se uz slogan: “Prisjećajući se holokausta, borimo se protiv antisemitizma”. Skup je održan u Memorijalnom centru Yad Vashem, središnjem mjestu sjećanja na žrtve holokausta, u povodu 75. obljetnice oslobađanja Auschwitza, odakle je svijetu poslana poruka da je antisemitizam, u svim svojim oblicima, neprihvatljiv. Na skupu su govorili izraelski predsjednik Reuven Rivlin, premijer Benjamin Netanjahu, ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, britanski prijestolonasljednik princ Charles, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence te dva preživjela svjedoka holokausta.

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Poljski predsjednik Andrzej Duda otkazao je dolazak u Jeruzalem jer nije dobio priliku održati uvodni govor na skupu. Duda smatra da se time vrijeđa uspomena na Poljake koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli Židovima, no organizatori su poručili Dudi da lideri koji će govoriti predstavljaju četiri savezničke sile koje su oslobodile Europu i svijet od nacizma. Nakon govora, svjetski državnici položili su vijence za žrtve genocida.

Rivlin je u uvodnom govoru zahvalio za solidarnost sa židovskim narodom, upozorivši da antisemitizam ne prestaje sa Židovima. Dok je Rivlin pozvao da se ne zaboravi povijest holokausta, premijer Netanjahu pozvao je na suočavanje s Iranom i iranskim nuklearnim programom koji, kako je rekao, prijeti cijelom svijetu, a ne samo Izraelu. Ruski predsjednik Putin pozvao je na borbu protiv antisemitizma, upozoravajući i na opasnost od neofašizma jer, kako je kazao, danas u nekim zemljama ponovno marširaju neonacisti. Podsjetio je da je Crvena armija dala odlučujući doprinos borbi protiv nacizma, dok se danas u nekim zemljama iskrivljava istina o Drugom svjetskom ratu i uništavaju spomenici osloboditeljima.

U Jeruzalemu su bili i čelnici triju ključnih europskih institucija, Ursula von der Leyen, Charles Michel i David Sassoli, koji su u povodu toga objavili zajedničku izjavu u kojoj su istaknuli da su revizionizam i neobrazovanost prijetnja zajedničkom razumijevanju jedinstvenosti holokausta.

– Holokaust je europska tragedija koja je označila prekretnicu u našoj povijesti i utkana je u DNK Europske unije – stoji u zajedničkoj izjavi. Europski čelnici dodaju kako je sjećanje na holokaust jedna od temeljnih europskih vrijednosti, smatrajući svojom dužnošću svrstati se “rame uz rame sa židovskim zajednicama koje se ponovno osjećaju ugroženima diljem Europe”.

Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL

Forum se održava u povodu oslobođenja Auschwitza, najvećeg i najsmrtonosnijeg nacističkog logora smrti, u koji su 27. siječnja 1945. – sedam dana nakon što su logor napustili Nijemci koji su 80 tisuća zatvorenika natjerali u “marš smrti” – ušli pripadnici Crvene armije. U logoru su nacisti, kako se pretpostavlja, likvidirali više od 1,1 milijun ljudi, od čega milijun Židova.

Yad Vashem utemeljen je 1953., da očuva sjećanja na genocid počinjen nad židovskim narodom. U muzeju je prikazana povijest šoe, što je hebrejski naziv za holokaust, od uspona nacizma tridesetih godina u Njemačkoj do oslobađanja koncentracijskih logora 1945. Na kamenim zidovima u šumi uz memorijalni centar uklesana su i imena pripadnika drugih naroda koji su spašavajući Židove riskirali vlastiti život. Izrael im od 1963. iskazuje zahvalnost dajući im naziv pravednika među narodima.

Pad znanja, rast nasilja

Njemački predsjednik Steinmeier postao je jučer prvi njemački šef države koji je govorio u Yad Vashemu, a rekao je da bi volio kada bi mogao reći da su Nijemci naučili povijesnu lekciju, ali ne može. Borba protiv antisemitizma u Njemačkoj, zemlji koja je odgovorna za holokaust, ima posebnu važnost. A situacija na tom planu nije baš sjajna, kako u Njemačkoj, tako i u cijeloj Europi i svijetu. Predsjednik Europskog židovskog vijeća Moshe Kantor kazao je da se 80 posto europskih Židova ne osjeća sigurno, upozorivši na povećani broj antisemitskih napada u SAD-u i opasnost da do 2050. više ne bude židovskih zajednica u Europi.

Foto: JENS SCHLUETER/DPA/PIXSELL

Prema istraživanju europske Agencije za temeljna prava, devet od deset pripadnika židovske zajednice u 12 zemalja “stare” Europe smatra kako je antisemitizam u njihovim zemljama porastao. Židovi se u Njemačkoj ponovno osjećaju ugroženima, osobito ako nose vjerska obilježja, zbog čega policija čuva tamošnje sinagoge i druge židovske ustanove. Istodobno se znanje o holokaustu smanjuje. Prema istraživanju zaklade Körber iz 2017., čak 40 posto njemačkih učenika mlađih od 14 godina ne zna što je bio Auschwitz, kao ni 22 posto onih između 14 i 29 godina. Prema istraživanju CNN-a, 35 posto Nijemaca malo zna o genocidu.

Zaključak njemačkog Spiegela je jednostavan: tamo gdje pada znanje, raste nasilje. Prema podacima Svjetskog židovskog kongresa, broj antisemitskih napada u Njemačkoj u 2018. u odnosu na godinu ranije porastao je za 10 posto. U nedavnom neonacističkom napadu na sinagogu u Halleu poginule su dvije osobe, a napad je počinio 27-godišnji neonacist, koji je napad snimao i prenosio uživo na internetu.

Kad je riječ o sjećanju na holokaust, srećom, ima i drukčijih primjera. Prkoseći ukorijenjenoj slici o mržnji i nesnošljivosti, Auschwitz je jučer posjetio dosad najviše pozicionirani predstavnik muslimana u svijetu, glavni tajnik Svjetske muslimanske lige Mohamed Al-Isa, koji je u Auschwitzu bio u društvu direktora Američkog židovskog odbora Davida Harrisa, što tom posjetu daje povijesnu dimenziju. 

Komentara 2

KU
kutle
12:51 24.01.2020.

nije mi jasno, putovao sam i jos putujem po svijetu i nisam nasao jednu naciju koja voli zidove. Moze li mi netko objasniti zasto ??

ZI
zimerman
03:16 25.01.2020.

U pravu si kelab@@ gdje je više sljedbenika lažnog proroka više je i mržnje. Što se tebe kutle @ tiče ocigledno je da nisi dovoljno putovao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije