Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS

Broj ministarstava smanjiti, agencije i urede ukinuti

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
04.02.2014.
u 13:16

Njemačka vlada ima 16 ministarstava na 85 milijuna stanovnika

Postojeći sustav upravljanja u okviru prekomjernih ministarstava i agencija ne daje odgovarajuće rezultate. Ni HDZ ni SDP to neće riješiti, jer oni nisu za promjene. Ističe se to u priopćenju brodsko-posavskog HSLS-a, kojeg potpisuje predsjednica Županijske organizacije Ružica Vidaković. U ovoj stranci smatraju kako racionalizacija državne uprave treba krenuti od Vlade i ministarstava. Vlada treba imati jednog potpredsjednika, kao što je to slučaj u većini država EU, a ne onoliko koliko je stranaka u koaliciji.

Hrvatskoj je dovoljno 10 do 12 ministarstava.

Primjerice, njemačka vlada ima 16 ministarstava na 85 milijuna stanovnika. Svaki ministar treba imati jednog zamjenika ili državnog tajnika koji mogu biti politički postavljeni, a pomoćnici ministara ne trebaju biti dužnosnici već državni službenici koji to postaju javnim natječajem. Niz agencija koju su zapravo postale paraministarstva treba ukinuti, kao i niz ureda Vlade koji su sami sebi svrhom. - Unutar ministarstava treba napraviti analizu djelatnika i učinkovitosti te nakon toga ustanoviti potreban broj službenika. Tek tada se može govoriti o smanjenju i efikasnosti državne uprave – stoji u priopćenju HSLS-a.

>> Grčić: Moramo odlučiti o tome da uzmemo dio dobiti javnim tvrtkama

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:13 04.02.2014.

Hm, volim ove modele koji govore, da sve treba smijeniti i preispitati, a samo njih zadržati. U svojih 40 godina u državnoj službi koliko sam tu, prošao sam stotine stabilizacija, modifikacije, uravnilovki, a nakon devedesetih, svaka tri mjeseca imamo sitematizacije.. Rezultati: I dalje gledam iste gubice kao i prije 40 godina, tko je krao krade i dalje, tko je radio, radi i dalje, kog su mobingirali, rade mu to i dalje, kog su uzeli na zub i guzili ga, guze ga i dalje, a situacija postaje incestuozna, jer smo svi u familiji.

LA
Latz
13:56 04.02.2014.

Svima poznato, prežvakano već nebrojeno puta. Ali maknuti ljude koji su vas vezama i uslugama pogurali na poziciju onima koji bi ih mogli ukinuti nije u interesu. A za građane ih već odavno i nije previše briga.

Avatar gladnijura
gladnijura
14:27 04.02.2014.

Sprema se serija izbora pa svi imaju nekaj pametno za povedati. A do sad su čkomeli. Kaj got!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije