Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVA NOVIH USLUGA

Broj korisnika e-Građani narastao za preko 80 tisuća

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.04.2020.
u 12:30

Ministarstvo uprave intenzivno komunicira s Ministarstvom zdravstva oko digitalizacije usluga te spajanja na sustav e-građani pa se kroz nadolazeće razdoblje očekuju nove e-usluge poput e/m Potpis i e/m Pečat pomoću kojeg se omogućava elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata.

Ministarstvo uprave objavilo je danas kako sustav e-Građani zbog sve veće potrebe zbog proglašene pandemije trenutno koristi  934,762 korisnika, a samo u razdoblju od 01.04.do 08.04. ove godine broj korisnika narastao je za preko 80.000. Sam sustav ujedno je obogaćen i za dvije nove usluge kojih sada ukupno ima 72.

Razvijena je nova usluga e-Blokade od strane FINA-e koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje podataka iz njihovog Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje te preuzimanje slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u FINA-i. A putem usluge „Otočna iskaznica“ Agencije za obalni linijski pomorski promet, korisnicima koji ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz za osobe i vozila u obalnom linijskom prometu omogućeno je: podnošenje e-zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice za osobu i vozilo, uvid u aktivne otočne iskaznice, pregled ostvarenih putovanja, pregled podnesenih zahtjeva te administriranje korisničkih podataka.

Ministarstvo uprave u priopćenju ističe i kako je od uspostave sustava e-Propusnice  dosad odobreno preko 860.700 propusnica, a preko 34.000 zahtjeva je odbijeno.

- Kroz sustav e-Propusnica dokazali smo da se to može, u izrazito kratkom roku su povezana nadležna tijela i sustav umjesto vas povlači dokumente i provjerava ih. Vođeni ovim iskustvom snažno ćemo nastaviti dalje u digitalizaciji javne uprave- kazao je ministar uprave Ivan Malenica.

Jedna od ključnih usluga u sustavu e-Građani, stoji u priopćenju,  je e-Novorođenče, kojom se roditeljima omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta na način da roditelji iz vlastitog doma mogu obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu. Pritom roditelji trebaju posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica.

Građani mogu podnijeti i zahtjev i za izdavanje vozačke dozvole i putovnice, imati uvid u Matične knjige, u izabranog liječnika, laboratorijske nalaze, terapije i drugo, mogu provjeriti i ocjene svog djeteta u školi unutar usluge e-Dnevnik, kao i dugi niz usluga koje su dostupne na web stranici https://pretinac.gov.hr/.

Ministarstvo uprave intenzivno komunicira s Ministarstvom zdravstva oko digitalizacije usluga te spajanja na sustav e-građani pa se kroz nadolazeće razdoblje očekuju nove e-usluge poput e/m Potpis i e/m Pečat pomoću kojeg se omogućava elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata. 

Komentara 3

ZU
zuzana
15:29 10.04.2020.

Sve se može preko e-građani ali baš sve, e pečat, e ovrha e bla bla. Samo se ne može glasovat, jer onda ne prebrojavaju "naši"

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
19:09 10.04.2020.

Ali za elektroničko glasovanje još nemamo tehničke mogućnosti?! Barem tako kažu HDZ-SDP.

DU
Deleted user
13:30 10.04.2020.

sve se može pre e-građani ali baš sve,malo edukacije i to je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije