Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 23 godine

Brodsko-posavska županija napokon u cijelosti očišćena od mina

Brodsko-posavska županija dobila potvrdu o isključenju iz minski sumnjivog prostora
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
11.06.2018.
u 17:24

Od 1996. godine do danas na području Brodsko-posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od čega deset smrtno. Život je izgubilo i četvero pirotehničara. U razminiravanje je uloženo je oko 203 milijuna kuna

Brodsko-posavska županija napokon je, 23 godine nakon završetka rata, u cijelosti očišćena od mina.

Potvrdu o isključenju ove županije kao šeste u Hrvatskoj iz minski sumnjivog prostora županu Danijelu Marušiću svečano je predao ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje Zdravko Modrušan. Nakon Domovinskog rata, na području Brodsko-posavske županije ostalo je čak 200 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. U cijeloj Hrvatskoj čak 12 županija borilo se s miniranim površinama, a od 1999. do 2010. od mina je očišćeno više od 5.000 četvornih kilometara, što je gotovo desetina površine države. Trenutno je nešto manje od 400 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u osam županija.

Brodsko-posavska županija dobila potvrdu o isključenju iz minski sumnjivog prostora
1/7

- Eksplozivni ostaci rata u ovoj županiji više ne predstavljaju ni sigurnosni ni gospodarski problem. Zadovoljan sam i ponosan što sam danas u prilici predati potvrdu o razminiranosti i na neki način dovršiti rat u miru, kako se to zna reći, a o čemu nisam mogao niti sanjati kada sam 1990., 1991. i 1995. na ovim prostorima sudjelovao u Domovinskom ratu – rekao je Modrušan.

Od 1996. godine do danas na području Brodsko-posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od čega deset smrtno. Život je izgubilo i četvero pirotehničara. U razminiravanje je uloženo je oko 203 milijuna kuna.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- HCR je definirao 100,3 četvorna kilometra sumnjivog područja u sedam gradova i općina županije. Od tada je pronađeno i uništeno nešto manje od 1700 komada eksplozivnih ostataka rata. Od 2016. godine nije više bilo minskih nesreća niti incidenata i to držim najvećim uspjehom protuminskog sustava, ostvarenim prvenstveno osiguranom stabilnošću tržišta poslova razminiranja, a time i sigurnosti pirotehničara – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

 

Komentara 2

DU
Deleted user
21:05 11.06.2018.

Racun poslati vucku!

Avatar Oneill
Oneill
20:54 11.06.2018.

Više od 25 godina imamo Državu a nismo skoro niti pola očistili toga zla zbog kurupcija i puno nestručnog osoblja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije