Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez posla

Brodski Fenix dobiva posao, a međimurske tvrtke dijele otkaze

'cak...230107......cakovec...     Dvorana OREHOVICA... .....SNIMIO Vjeran Zganec - Rogulja'
'vjeran zganec - rogulja'
28.09.2010.
u 16:35

Na natječaju za gradnju škole u Orehovici ponuda tvrtke Fenix bila je najpovoljnija – tražila je 1,8 milijuna kuna manje nego najskuplji konkurent

"U Međimurskoj županiji, kolijevci građevinarstva, kako je neki nazivaju, domaće građevinarske tvrtke imaju sve veću konkurenciju koja dolazi iz ostalih hrvatskih županija, pa čak i iz daleke Slavonije.

Jedan takav primjer o kojem se govori ovih dana, i to zbog navodno neplaćanja kooperanata, tvrtka je Fenix iz Slavonskog Broda, koja je prije dvije godine pobijedila na javnom natječaju i dobila posao gradnje škole u Orehovici. Škola je sagrađena, no podizvođači iz Međimurja ostali su navodno kratkih rukava i čekaju novac za izvedene radove. U Fenixu jučer nismo uspjeli dobiti očitovanje.

– Direktora nema, a ja ne smijem dati njegov broj mobitela – rekla je žena koja se javila na telefon.

Kako doznajemo, Fenix je ovih dana pobijedio i na natječaju za gradnju dvorane u Lopatincu! Direktor čakovečkog Teama Josip Švenda kaže da će, zbog nedobivanja posla u Lopatincu, morati otpustiti dio radnika! To je ponovno potaknulo pitanje kako tvrtka iz Slavonije može ponuditi nižu cijenu od onih iz Međimurja!?

– Na javnom natječaju za školu u Orehovici, koji je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, izabrana je kao najpovoljnija ponuda tvrtke Fenix. Ona je uz tvrtku Izgradnja iz Domašinca jedina dostavila svu potrebnu dokumentaciju, pa mi je čudno što i naše, međimurske velike tvrtke nisu uspjele pripremiti sve isprave za natječaj. Uglavnom, ponuda tvrtke Fenix bila je 1,8 milijuna kuna povoljnija od najviše ponude – kaže načelnik općine Orehovica Franjo Bukal.

Fenix je ponudio da će obaviti posao za 7,7 milijuna kuna, a  u općini su, vele, zadovoljni kvalitetom radova. Govorilo se tada da su to najjeftiniji školski kvadrati u Hrvatskoj. Obavljena su tri nadzora i nije se odstupalo od troškovnika.

– Što se tiče kooperanata, svaki kooperant uređuje svoje odnose s glavnim izvođačem. Ne vjerujem da si nisu osigurali garancije plaćanja obavljenih radova – ističe Bukal.

Direktor Izgradnje iz Domašinca Zvonimir Ovčar kaže da ni njemu nije jasno kako je tvrtka iz Slavonskog Broda mogla ponuditi tako nisku cijenu.

– Takav način odabira izvođača, u kojem se gleda samo najniža cijena, nije dobar i treba ga što prije promijeniti. Nije samo cijena važna – ističe Ovčar.

Načelnika općine Orehovica Franju Bukala više muči to što još nije započeta gradnja sportske dvorane uza školu. Općina i Međimurska županija još su prije tri godine postavile betonske stupove kako bi Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, koje prikuplja ponude i izabire najpovoljnije izvođače, pokazali da se već nešto radi. No stupovi i nakon tri godine stoje na kiši i vjetru jer novac još ne stiže u Orehovicu!

Ključne riječi

Komentara 17

SM
smjeskoh
18:31 28.09.2010.

Slavonija daleko? Neki nisu \"otkrili\" da smo daleko od vremena kad se prometovalo kočijama i konjskim zapregama.

NI
Ninach
23:36 28.09.2010.

Sad se međimurci čudom čude, a dok su haračili po Zagrebu i ostalim gradovima i spuštali cijene onda je bolo OK.Nek se jave firme koje su radile bilo kaj u Međimurskoj županiji! Može ih se nabrojati na prste jedne ruke.Znamm iz vlastitog iskustva ,nisam mogel dobiti posao u Međimurju ni pod razno.Gospodo međimurci loptu na zemlju! Tržišna utakmica napokon je i vas pogodila!

AC
acer7
10:18 30.09.2010.

firma fenix PREVARILA JE LJUDE hebalo vas u kojoj županiji je to napravila!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije