Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova atrakcija

Brođani zaplovili savskim kejom u starom drvenom leutu

brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
24.07.2012.
u 15:51

Brod će imati stilizirano latinsko bijelo jedro, jarbol, kormilo, ogradu i druge vizualne karakteristike kojima će također podsjećati na stari hrvatski leut.

Brodski ugostitelj Kristijan Matuško izradio je repliku staroga drvenog hrvatskog broda terase, koja je postavljena na savskoj obali. Nova turistička atrakcija na njihovu omiljenom šetalištu ubrzo je zaokupila pozornost Brođana.

Brod je dugačak 21 metar, širok šest i po dimenzijama je proporcionalan leutu, tipičnom za hrvatski Jadran. U središtu je ostalo nedirnuto stablo platane, koje svojim dubokim korijenom "drži" nasip. Za svoju inovaciju vlasnik kaže kako je riječ o jedinom brodu u Hrvatskoj koji ima prometni projekt. – Ideja je stara pet godina iako mislim da zapravo svi Brođani imaju želju postaviti negdje nekakav brod. Na metalnu konstrukciju postavili smo oplatu od drveta, točnije slavonskog bora, a suština je bila implementirati brod u širi krajobraz i kontekst urbanističke arhitekture 21. stoljeća – kaže Matuško. Brod će imati stilizirano latinsko bijelo jedro, jarbol, kormilo, ogradu i druge vizualne karakteristike kojima će također podsjećati na stari hrvatski leut. Sidrenje broda u rijeci po vlasniku bi predstavljalo potpuno drugu priču, a zahtijevalo bi i dvostruko veća ulaganja, koja su i ovako dostigla iznos od 350.000 kuna.

Unatoč svim ishođenim dozvolama, neki Brođani tvrde kako je gradnjom broda unakažen vizualni identitet grada. – Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, ali većina onih koji tako govore vrlo su isključivi i brzaju sa zaključcima. Kada bi se slušali takvi ljudi, nikada se i nigdje ništa ne bi gradilo. Uostalom, gradska Turistička zajednica te ministarstva turizma i kulture bezrezervno su podržali ovaj projekt. Konobari imaju šank tako da ne moraju prelaziti cestu, a u neposrednoj blizini nalazi se i zebra – istaknuo je Matuško.

Komentara 2

PE
pelinkovac
19:48 24.07.2012.

Iako je bespravno napravito,losem mjestu,izmedju broda i kafica je cesta,mora se prelazit gdje ludjaci voze i do 80km..lijepo je,nek se gradi ako nista drugo bar kafic..

ZE
zelja12
10:53 26.07.2012.

ovo treba pod hitno maknuti jer ugrozava sigurnost prometa i zivot ljudi. Kko je moguce na ovakvome mjestu i zauzeti pola prometnog traka u komercijalne svrhe i tko mu da dozvolu . Treba kazniti onog tko mu je dao dozvolu. Ljude se maltretira zbog sitnih prekrsaja , a ovome se da dozvola da moze vrsiti prekrsaj, tko je dobro podmazan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije