Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak iz višegodišnje agonije

Brodarski institut izbjegao stečaj i sad vraća inženjere koji su ga bili napustili

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
11.02.2019.
u 12:16

Institut trenutačno radi na projektima zbrinjavanja otpada, obnovljivih izvora energije i gradnje ribarske flote, a sve za strane naručitelje.

Brodarski institut (BI) uspio je izbjeći stečaj nakon što su mu potkraj siječnja deblokirani računi. Agonija tog instituta traje već godinama, a vrhunac agonije bilo je otvaranje predstečajnog postupka.

Loše stanje u tvrtki dovelo je do odlaska visokokvalificiranog kadra pa je broj zaposlenih u posljednjih nekoliko godina pao sa 150 na samo 50. No izlazak Brodarskog instituta iz krize za inženjere koji su ga napustili znak je da bi se mogli u njega vratiti.

To potvrđuje i njegov glavni direktor Igor Tripković koji kaže da su razgovarali s bivšim radnicima Instituta koji su spremni vratiti se, ali čekaju da se tvrtka financijski konsolidira i da se osigura redovita isplata plaća.

– Sadašnjih 50 radnika uredno izvršava sve preuzete ugovorne obveze prema naručiteljima i nismo platili ni jednu kunu penala zbog kašnjenja u rokovima ili loše izvedbe. Infrastrukturno smo pokriveni za realizaciju postojećih ugovorenih obveza, ali smo kadrovski potkapacitirani za izvršenje projekata čiji početak realizacije uskoro očekujemo.

Stoga, potrebni su nam i dodatni kadrovi – kaže Tripković. Objašnjava da Institut nastavlja poslovne aktivnosti na projektima koji su započeti početkom 2018. godine i na kojima se radilo tijekom blokade. Realizacijom tih projekata osigurala bi se dugoročnija opstojnost Instituta. Tripković kaže da se na projektima koji su pred realizacijom radi već dvije godine te očekuje da će biti pokrenuti u sljedeća dva do tri mjeseca.

– Ti projekti vezani su uz zbrinjavanje otpada, obnovljive izvore energije i gradnju ribarske flote, a sve za strane naručitelje. Njihova vrijednost trenutačno nije za javnost – poručuje Tripković.

Dodaje da plan restrukturiranja predviđa ostvarenje udjela komercijalnih, znanstvenih i obrazovnih aktivnosti u omjeru 50-30-20 posto do kraja razdoblja restrukturiranja 2021. godine. Trenutačno se pak 90 posto prihoda ostvaruje iz komercijalnih aktivnosti. Stoga bi postizanje spomenutog omjera do kraja 2021. godine, ističe, bio odličan rezultat.

– To bi značilo da su obnovljene znanstvena i obrazovna komponenta, a to je za takav jedinstveni tehnički institut izuzetno važno – naglašava Tripković i dodaje da Brodarski institut raspolaže jedinstvenom tehničkom infrastrukturom koja obuhvaća ne samo pomorske nego i industrijske tehnologije.

Plan restrukturiranja Instituta kao jedan od scenarija za postizanje dugoročne održivosti predviđa ulazak strateškog partnera. Tripković kaže da postoje zainteresirani potencijalni strateški partneri s kojima su obavili preliminarne razgovore.

Predsjednik štrajkaškog odbora u Uljaniku

Ključne riječi

Komentara 3

AN
antonelić
12:49 11.02.2019.

spašen brodarski institut ! ... još jedan veliki uspjeh hrske vlade na čelu sa trilateralom ( anemija-pinokio-horvat ) ... nakon petrokemije , agrokora , masu opegeova i dobavljača , imunološkog , uljanika , hž karga , poštanske banke , grupe borg itd... vidi se golem napredak , neimari marljivo grade lijepu našu i u sinergiji sa precjednicom dr.kolindom pozicioniraju nas među najprosperitetnije države u europi , gdje nam je i mjesto ( iza bugarske ali još uvijek ispred albanije ) ...

MA
Matrix5
20:06 11.02.2019.

Kaj neki učiniše ovoj zemlji i najperspektivnijim poduzećima a ima ih jos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije