Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet zagađenje

Brođani zabrinuti: 'Osamdesetak sati smo u ljubičastom, a nitko ne reagira'

Slavonski Brod: Konferencija za medije udruge Eko-Integral o zagađenju zraka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
19.12.2019.
u 16:30

Bilo bi veoma bitno da reagira netko iz hrvatskih institucija reagira i zatraži objašnjenje što se događa u Rafineriji – dodaje Tot-Đerđ.

Četrnaest mjeseci nakon havarije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, zrak u Slavonskom Brodu ponovno je zagađen. Nakon duljeg razdoblja "ugodnog" i neonečišćenog zraka, osim možda prisutnosti tu i tamo povećanog prizemnog ozona, stanovnici Slavonskog Broda opet se našli u teškoj situaciji, možda najtežoj u posljednje tri–četiri godine. Članovi udruge Eko-Integral upozorili su danas (četvrtak) na najnovije alarmantne pokazatelje o visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2,5 i PM10 te poručili kako nema sumnje da je uzrok onečišćenja u Bosni i Hercegovini. Osim zagađenja iz Rafinerije, Brođani su izloženi i pozadinskom zračenju iz termoelektrana u Stanarima, Lukavcu, Ugljeviku, Zenici i Tuzli.

- Na mjernoj stanici u Rafineriji u srijedu u ponoć zabilježeno je onečišćenje lebdećim česticama PM10 u visini od 387 mikrograma po kubnom metru, a granica je 50. Najtragičnije je to što je Brod osamdesetak sati u Europskoj agenciji za zaštitu okoliša označen ljubičastom bojom, koja predstavlja ekstremno onečišćenje zraka. Nažalost, ne reagira ni gradska niti županijska vlast, o Ministarstvu da i ne pričam, iako znam da su o svemu informirani jer sam im osobno poslao više mailova – kaže predsjednik Eko-Integrala Peter Tot-Đerđ.

Unatoč najavama resornog ministarstva u RS-u kako će Rafinerija s radom krenuti tek sredinom iduće godine, očito je kako se ondje već sada nešto intenzivno radi. Navodno je riječ o radu u tzv. duvalištu bitumena, a svakako i o održavanju temperature i tlaka u postrojenjima u pogonu.

- Bilo bi veoma bitno da reagira netko iz hrvatskih institucija reagira i zatraži objašnjenje što se događa u Rafineriji – dodaje Tot-Đerđ.

Brodski ekološki aktivisti napominju kako je situacija iz dana u dan sve gora i kako takvo stanje traje već desetak godina. Apeliraju da se dva postojeća povjerenstva, od kojih jedno djeluje na županijskoj, a drugo na međudržavnoj razini, sastanu i uđu u pravi analitički proces sankcioniranja stanja u Rafineriji.

- Neizvjesnost ubija. Naši ljudi koji žive u zagađenom zraku pitaju do kada će to trajati, pa bih volio da ta povjerenstva prorade i daju vremenske rokove kada će se završiti sanacija Rafinerije te kako i kada ćemo živjeti bolje – rekao je Ante Nikolaš, tajnik udruge.

Komentara 4

DU
Deleted user
17:31 19.12.2019.

Pa da ,kolinda je rekla na tv da je sa putinom rešila smrad i bilo bi lepo kada biste kolindi kao veliko fala dali u nedjelju glasove .Zaslužili ste da vas se voza još 5 godina.

ŽE
Žegarni
08:00 20.12.2019.

"Bilo bi veoma bitno da reagira netko iz hrvatskih institucija reagira i zatraži objašnjenje što se događa u Rafineriji – dodaje Tot-Đerđ." Kakva je ovo recenica? Zar je stvarno nepismenost od posebne vaznosti da postanes novinar?

MS
mala_sova
16:35 19.12.2019.

Pa zar Kolinda to već nije riješila, već 5 godina laže kako se to rješava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije