Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor s Albancima

Brnabić: Srbija Kosovu treba dati najmanje što mora, a dobiti najviše što može

16.09.2019.
u 12:42

Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet, kaže srbijanska premijerka

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

"Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet", ocijenila je predsjednica vlade Srbije.

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda  kako nema nikakva smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske pristojbe (od 100 posto, jednostrano uvedene u studenom 2018. na robu iz Srbije i BiH).

"Mogu se nadati  da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god pristojbe utjecale na nas u središnjoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima", ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. rujna, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i  učvrstiti ih, unatoč neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je "pouzdan, iskren i predvidljiv partner" Njemačkoj.

Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Evrope, što će Srbija "uvijek znati cijeniti".

 

Ključne riječi

Komentara 26

MA
marmelada
16:33 16.09.2019.

Ana di ti čojstvo, to je totalno nepošten deal, ajd bar pola, pola..

FA
face28
16:39 16.09.2019.

Pitanje teritorije kosova vratiti u savet bezbednosti Un.

KA
kalimera
21:52 16.09.2019.

A što će srbija dati Kosovu od srbijanskog teritorija?Kosovski vilajet je bio do Niša i N.Pazara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije