Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaznena prijava

Brkić je uz Varginu pomoć špijunirao bivšu suprugu?

Karmen i Milijan Brkić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
15.04.2019.
u 23:05

PNUSKOK je protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, Blaža Curića i Franje Varge podnio kaznenu prijavu

PNUSKOK je podigao kaznenu prijavu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, optuženika Franje Varge i Blaža Curića, Brkićeva kuma i vozača ministra Tolušića, u aferi SMS zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka (špijuniranje računalne pošte) na štetu više osoba.     

Nikad mobitel na dar

Policija je kaznenu prijavu podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku koje će odlučiti hoće li postupati po toj prijavi, otvoriti državnoodvjetnički istražni postupak koji bi eventualno mogao završiti podizanjem optužnice ili će prijavu odbaciti i do optužnice u tom slučaju neće ni doći. Brkić je 11. travnja ispitan u svojstvu osumnjičenika, tada u sklopu predistražnih radnji koje su sada prerasle u kaznenu prijavu, jer policija sumnja, objavili su mediji preko vikenda, da je Franjo Varga po njegovu nalogu presretao poštu Brkićeve bivše supruge Karmen.

Mediji su pisali da je Varga presretao poštu i za jednu žensku osobu povezanu s Brkićevim bratom Jozom. Policija u svom priopćenju pak navodi kako se osnovano sumnja da je Franjo Varga, ne navodeći imena, u duljem vremenskom razdoblju na poticaj i pomaganje ostalih osumnjičenika (J. Brkića, Curića i M. Brkića) počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zloporabu naprava te je podatke do kojih je neovlašteno došao učinio dostupnima preostaloj trojici. Iz policijskog se priopćenja iščitava da osnovanost sumnje u navedena kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, proizlazi iz dokaza do kojih je policija došla pretražujući Vargine zaplijenjene laptope i mobitele u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je prije provedeno u koordinaciji s Uskokom. U HDZ-u su nam oni koji poznaju Franju Vargu prije objašnjavali da je Varga navodno špijunirao računalnu i mobilnu komunikaciju tako da su mu “klijenti” donosili računala i mobitele sebi bliskih osoba na popravak, ao n bi zatim “upario” te uređaje tako da je sva komunikacija s tih aparata bila dostupna i na “uparenom” uređaju koji je bio kod Varge.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Znajući što se sve može napraviti i na koje se načine može špijunirati, strogo sam pazio da nikada ni od koga na dar ne primam mobilne uređaje ili računala – ispričao nam je jedan HDZ-ovac. Posljednji policijski postupci protiv Brkića i ostale trojice izazvali su veliku političku pozornost, priopćenjem preko odvjetnice reagirala je i Brkićeva bivša supruga Karmen koja je apelirala da prestane javno sramoćenje i iznošenje laži.

– Želim demantirati neistinite i štetne medijske napise koje svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu mojem bivšem suprugu i cijeloj našoj obitelji. Ovim obraćanjem, od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu. Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta svjedočila sam različitim političkim obračunima, iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga... Ovim putem vas osobno, a i kao majka, pozivam da prekinete sve protuzakonite, neljudske i neprofesionalne nasrtaje na mene, našu djecu i našu obitelj – poručila je Karmen Brkić.

Mediji su pisali da je Varga presretao poštu i za jednu žensku osobu povezanu s Brkićevim bratom Jozom. Policija u svom priopćenju pak navodi kako se osnovano sumnja da je Franjo Varga, ne navodeći imena, u duljem vremenskom razdoblju na poticaj i pomaganje ostalih osumnjičenika (J. Brkića, Curića i M. Brkića) počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zloporabu naprava te je podatke do kojih je neovlašteno došao učinio dostupnima preostaloj trojici.

Iz policijskog se priopćenja iščitava da osnovanost sumnje u navedena kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, proizlazi iz dokaza do kojih je policija došla pretražujući Vargine zaplijenjene laptope i mobitele u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je prije provedeno u koordinaciji s Uskokom. U HDZ-u su nam oni koji poznaju Franju Vargu prije objašnjavali da je Varga navodno špijunirao računalnu i mobilnu komunikaciju tako da su mu “klijenti” donosili računala i mobitele sebi bliskih osoba na popravak, a on bi zatim “upario” te uređaje tako da je sva komunikacija s tih aparata bila dostupna i na “uparenom” uređaju koji je bio kod Varge.

Prisiljavanje na ostavku”

Brkićev odvjetnik Ivo Farčić otvoreno poručuje da ne smije svrha cirkusantski vođenog postupka biti prisiljavanje potpredsjednika Sabora i zamjenika šefa HDZ-a Milijana Brkića da prizna političku odgovornost i podnese ostavku. U svemu iščitava politički pritisak i pokušaj obračuna s Brkićem.

– Policija je podigla kaznenu prijavu na osnovi dokaznih radnji koje je provela u Osijeku još prije četiri-pet mjeseci, tako barem navodi u priopćenju. Čemu je onda trebala krim-obrada u Zagrebu? Očito samo zato da bi iz policije procurile informacije o predistrazi i da se našteti Brkiću – rekao je Farčić.

Komentara 46

Avatar Cinco
Cinco
18:27 15.04.2019.

Lakrdija, pored Uljanika i sl. veliikih pljački oni o presretanju mailova bivše supruge. Sve DORHovce bi trebalo poslat na tržište rada...

Avatar vilapablo
vilapablo
18:22 15.04.2019.

Čime se bave dorh-ovci, koje nebuloze, ali to me i ne čudi kada vidim koja ekipa je zaposjela institucije represivnog aparate. Istina je totalno nebitna kada zloupotrebljeni represivni i medijski aparat izabere metu. Bitno je prodati percepciju da je neštoto mutno te metu poniziti i obilježiti. Netko dobro nadzire aferu "SMS" te ju stalno dozira curenjem selektivnih informacija. Cvitan kojem je ujak bivši general kontraobavještajne službe (KOS), nije bez veze u DORH-u. On je osposobljen i za sve moguće vrste udbo-obavještajnog ratovanja. Razne institucije u ovom društva (DORH i poneki mediji) pokušavaju ostvariti svoju dominaciju u javnom informacijskom prostoru pomoću tehnika informacijskog ratovanja, odnosno tehnikama manipuliranja informacijama. Jedna od njih je inverzija istine. Takve tehnike manipulacije, poglavito proizvodnju dezinformacija kao osnovnu metodu za konstruiranje istine, odnosno pretvaranja laži u istinu da bi takva izmijenjena realnost postala sastavni dio javnog znanja o nekom događaju, skupini ili pojedincu koristi DORH preko pojedinih medija. To je podla udbaška taktika kojom DORH i mediji najčešće hrane ljevičarsku, neobrazovanu i intelektualno ograničenenu javnost koja se hrani mržnjom prema pojedincima i skupinama koje oni u svom mozgu percipiraju kao zlo jer je to posljedica komunističke višegodišnje indoktrinacije da netko uvijek mora biti kriv.

KA
karlodrago
18:51 15.04.2019.

SDP je naša najbogatija stranka kad je mogla kupiti podmukli i anti Hrvatski RTL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije