Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog zakona

Brkić: Hrvatska ne smije dopustiti ulazak Srbije u EU dok ne ispuni sve kriterije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.04.2019.
u 15:49

Zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu neće natjerati Srbiju da omogući uvid u arhive, ali kada donesemo zakon krećemo u revidiranje postojećih sporazuma, dodao je pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić

Nacrt prijedloga zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu jasno će definirati sva prava i obveze zemalja koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, kazao je danas pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić koji je spomenuti zakon predstavljao na saborskom Odboru za ratne veterane. Hrvatska je taj zakon prepoznala kao sastavni dio potrebe kako bi se u bilateralnoj suradnji sa Srbijom zaštitile vrijednosti Domovinskog rata te pravnu zaštitu dobile nestale osobe i članovi obitelji, pojasnio je.

- Zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu neće natjerati Srbiju da omogući uvid u arhive, ali kada donesemo zakon krećemo u revidiranje postojećih sporazuma. Na bilateralnoj razini sa Srbijom funkcioniramo na temelju sporazuma potpisanog u Daytonu iz 1995. godine i protokolnog iz 1996. koji je zastario i ne propisuje jasno nadležnosti u postupku traženja – rekao je Sučić. 

Član odbora, HDZ-ov Milijan Brkić podsjetio je da je Vlada sklopila sporazum s Crnom Gorom te BiH, kao i protokole o pronalasku nestalih i razmjeni tih podataka.

- Ono što Republika Hrvatska mora inzistirati u provedbi ovog zakona, odnosno pronalasku nestalih, od Srbije pri njenom postupku pristupa EU da do kraja ispuni sve kriterije iz poglavlja 23 i 24, da otvori sve arhive i da sve informacije i podatke. I sve dok ne da, do zadnje točke i zareza, te podatke, Hrvatska ne smije i ne bi trebala dozvoliti pristup Republici Srbiji EU - zaključio je Brkić.

>> Pogledajte video: Domovinski rat - Krvavi Uskrs 1991

Komentara 32

KL
klokun
19:34 03.04.2019.

Komentari ispod govore čiji je ovo portal, naravno nema veze s Crkvom, u vlasništvu Srba iz Beča.

Avatar nisam_robot
nisam_robot
20:30 03.04.2019.

Opet se Srbi ovdje hrabro preko interneta uzkokodacili.

PV
prcko.vitamincic
16:22 03.04.2019.

Kada odete na srpske portale i kada vidite kako svakodnevno pišu protiv hrvata i hrvatske države, kada vidite kolika je ta mašina za pranje mozga i propagande Srbija ne smije ući u EU još duuuugo vremena. Ljudi moji, pa oni upravo grade muzej osuđenom ratnom zločincu Draži Mihajloviću. Pazite, osuđenom ratnom zločincu dižu spomenike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije