Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIOLOŠKO STANJE

Britanski soj u Austriji 'puni' intenzivnu njegu: Beč produljio karantenu na 14 dana

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
1/4
08.03.2021.
u 14:38

U Beču je samo prošli tjedan zabilježen porast broja zaraza britanskim sojem od oko 40 posto. U posljednje vrijeme više od 70 posto.

Istočni dio Austrije, ali i njen glavni grad Beč, "stenje“ pod najezdom britanskog soja koronavirusa. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u ponedjeljak je u Austriji zabilježeno u proteklih 24 sata još 19 umrlih i 1910 novozaraženih koronavirusom, od čega ponovno najviše u Beču, čak 583.

Ono što posebno brine ne samo predstavnike austrijske savezne vlade nego i bečke gradske vlasti jest zabrinjavajući porast hospitaliziranih osoba i pacijenata u intenzivnoj njezi, kojih je iz dana u dan sve više. Samo u protekla dva tjedna zabilježen je porast od 23 posto pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna skrb, a među njima sve je više mlađih osoba.

„Primjetan je znatan rast“, rekao je ministar zdravlja Rudolf Anschober dodavši: „Uočljiva su jaka regionalna odstupanja kod razvoja situacije sa zarazom – i vidljivo je da je trenutačno jače pogođena istočna Austrija.“

VIDEO: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

S obzirom na razantno širenje britanske mutacije, posebice u  istočnim austrijskim pokrajinama, Anschober upozorava da je riječ o „pandemiji u pandemiji“ i poziva na oprez i pridržavanje zaštitnih mjera. Izrazio je nadu da će se situacija nakon Uskrsa poboljšati i da će broj novozaraženih lagano krenuti silaznom putanjom.

A da se do tada ne smije sjediti skrštenih ruku, svjestan i Krizni stožer Grada Beča koji je danas odlučio obveznu karantenu za oboljele od koronavirusa i za osobe s kojima su dolazili u kontakt produljiti s 10 na 14 dana, uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon 10 dana predočenjem negativnog koronatesta.

Bečki gradski vijećnik nadležan za zdravlje Peter Hacker u ponedjeljak je izvijestio javnost da je mjera produžetka karantene donesena zbog zabrinjavajućeg širenja britanske virusne mutacije austrijskim glavnim gradom. U Beču je samo prošli tjedan zabilježen porast broja zaraza britanskim sojem od oko 40 posto. U posljednje vrijeme više od 70 posto.

Ono što je posebno alarmantno u Beču jest to da je već dvije trećine odjela intenzivne njege u bečkim bolnicama popunjeno pacijentima s teškim oblikom bolesti i da se već dogovara u slučaju zauzetosti svih kreveta u intenzivnoj njezi javnih bolnica uskakanje u pomoć bečkih privatnih klinika i bolnica. U Beču trenutačno aktivno od koronavirusa boluje 5895 osoba. Od početka pandemije do danas je od COVID-19 umrlo ukupno 1729 Bečana.

Što se tiče porasta broja zaraza britanskom virusnom mutacijom, stanje u pokrajini Gradišće još je dramatičnije jer je riječ o gotovo 90 posto ili, točnije, 88 posto zaraženih. To je, uostalom, bio glavni razlog da je i pokrajinska vlast Gradišća proteklog vikenda produljila karantenu za zaražene i njihove uske kontakte na 14 dana, a isto je učinila i pokrajina Salzburg.

 

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar GeniKameni
GeniKameni
15:13 08.03.2021.

Prema pisanju austrijskih Krone novina (ne znam da li su ostali mediji to uopce objavili), u subotu su (opet) bili veliki prosvjedi u Becu protiv svih restrikcija uvedenih zbog slavnog virusa, ujedno trazeci i ostavku njihovog Kurza. Novine navode da je bilo 15,000 prosvjednika, ali to je samo zato sto je i mainstream medijima postalo neugodno previse lagati. Ako zelite znati pravi broj prosvjednika, pomnozite to barem sa dva... A ove price o opasnom britanskom soju, prepunim bolnicama i ostalim trikovima za zastrasivanje ionako isprepadanog naroda, to mozete svezati macku o rep... Toga smo se naslusali u zadnjih godinu dana, a Kurz bi trebao razmisliti o svojoj sudbini...

DA
dancuo
20:52 08.03.2021.

Koja propaganda iz dana u dan, kao da se radi o kugi i eboli zajedno, kad ono jedva jedvice za godinu dana pomoću prc "dijagnostike" uspedoše stvoriti brojku od 0,03% umrlog stanovništva svijeta zbog morone!

DU
Deleted user
20:36 08.03.2021.

jel se može u šladming?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije