Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONKRETNI PLANOVI

Britanski premijer populizmom gasi požare: Potreseni Johnson pokreće operaciju 'Crveno meso'

Johnson se ispri?ao jer je bio na zabavi u Downing Streetu za vrijeme 'lockdowna'
Foto: House of Commons/PRESS ASSOCIATI
1/3
18.01.2022.
u 23:33

Kako bi vratila popularnost, britanska vlada obećava suzbijanjem ilegalne imigracije vojskom, otpuštanje kompromitiranih dužnosnika, zabranu tuluma u rezidenciji premijera i ukidanje BBC-jeve pristojbe

Potreseni britanski premijer Boris Johnson formulirao je skup populističkih politika kojima želi vratiti djelomično prosutu popularnost te ponovno preuzeti političku agendu u zemlji u svoje ruke.

Posljednjih je tjedana njegov imidž znatno nastradao zbog tuluma koje je organizirao u vrijeme lockdowna te je zatim lagao o njima, govore kritičari.

’Želim se ispričati’

Njegov je tim zato osmislio politički napad pod imenom operacija “Crveno meso” u sklopu kojeg Johnson planira srezati financiranje BBC-ja, otpustiti dio osoblja u vladi koje javnost povezuje sa spomenutim tulumima, zabraniti njihovo buduće održavanje te prepustiti vojsci kontrolu nad sprečavanjem ilegalnih imigracija.

Britanski se premijer našao u vrlo ozbiljnim problemima zbog informacija o tulumima kojima je prisustvovao zajedno s najvišim vladinim dužnosnicima u vrijeme kada su građani morali sjediti u svojim kućama zbog lockdowna. Prošlog se tjedna ispričao javnosti nakon što je najprije tvrdio da se radilo o događajima vezanima za posao.

– Želim se ispričati. Razumijem bijes koji osjećaju zbog mene i vlade koju vodim kada misle da se pravila ne drže oni koji ih donose. Postoje stvari koje smo jednostavno promašili i sada ja moram preuzeti odgovornost – rekao je prošlog tjedna.

No kritike su se nastavile, a Johnsona možda i najviše muči nezadovoljstvo u stranci. Prema posljednjim informacijama, 35 parlamentaraca njegove Konzervativne stranke zatražilo je prema unutarstranačkim procedurama glasanje o povjerenju Johnsonu. Taj broj, iako manji od 54, koliko je potrebno da bi do glasanja došlo, alarmirao je stranku, između ostalog i zato što su neki stranački donatori rekli da će odsad pažljivije birati kome će dati svoj novac.

Opozicijska Laburistička stranka u posljednjim anketama vodi konzervativce za čak deset postotnih poena (38 prema 28%), najviše u čak osam godina. Isto tako manje od četvrtine birača misli da je Johnson najbolja osoba za mjesto premijera, dok to o lideru laburista Keiru Starmeru misli 35% njih. Starmer predstavlja umjereno krilo stranke lijevog centra, a na mjestu šefa naslijedio je polarizirajućeg tvrdog ljevičara Jeremyja Corbyna.

– Zabava je gotova, premijeru. Jedino je pitanje – hoće li vas iz ureda izbaciti britanska javnost, stranka ili ćete učiniti pristojnu stvar i podnijeti ostavku – rekao je Starmer nedavno.

Konzervativci predvođeni Johnsonom žele vratiti birače i zato je njegov tim političkih operativaca osmislio operaciju “Crveno meso”. Pojmom “crveno meso” u politici se obično označavaju populistički prijedlozi ili fraze kojima desnica u javnosti podiže temperaturu te pokušava zadovoljiti i mobilizirati birače. Sunday Times prvi je objavio sadržaj ove operacije.

Prema najavama, u spomenutu operaciju spadaju zabrana alkohola u premijerskoj rezidenciji koja se nalazi na adresi Downing Street 10, gdje su se održavali neki od spornih tuluma. Alkohol će se tako moći služiti na točno propisanim događajima. Druga stvar koja se često ističe također je direktno povezana s bijesom javnosti zbog tuluma – predlažu otpuštanje dužnosnika koje javnost povezuje s tulumima. Mogao bi tako odletjeti i jedan od vladinih dužnosnika, Martin Reynolds, koji je u pozivu kolegama na događaj u vrtu premijerove rezidencije napisao:

“Donesite svoju cugu.”

Isto tako, vlada je objavila da će zamrznuti pristojbu koju britanska kućanstva plaćaju za financiranje BBC-ja na 159 funti godišnje sljedeće dvije godine, a Johnson, još bitnije, planira do 2027. ukinuti pristojbu. Britanska kućanstva tako godišnje plaćaju pristojbu od oko 1430 kuna, dok taj iznos u Hrvatskoj doseže 960 kuna. Prosječna plaća u Britaniji otprilike je 2,5 puta veća nego u Hrvatskoj.

Također, vlada planira 26. siječnja ukinuti restrikcije vezane za COVID, poput nošenja maski u javnom prijevozu ili pak nužnosti pokazivanja COVID potvrda za ulazak na velike događaje. Kontrolu nad suzbijanjem ilegalne imigracije u La Mancheu, kanalu između sjeverne Francuske i južne Engleske, preuzet će vojska.

Ministar: Ne ide to tako

Među drugim dijelovima operacije “Crveno mesto” nalazi se i skraćivanje lista čekanja u javnom zdravstvu. Vlada također planira ulagati u “zanemarene” gradove u kojima želi poboljšati životni standard te u prekvalifikacije nezaposlenih Britanaca.

Neki su članovi vlade, poput ministra obrazovanja Nadhima Zahawija, demantirali ove planove rekavši da vlade ne funkcioniraju u terminima “crvenih mesa”. No britanski mediji sadržajem ovih politika bave se vrlo ozbiljno, a njihov uspjeh mogao bi biti ključan za Johnsonovu budućnost.

>> VIDEO Demograf Šterc o doseljavanju stranaca: Zamjena stanovništva u Hrvatskoj počela je prije dvije godine

Komentara 3

ST
stanoe
06:28 19.01.2022.

Samo Putin i Orban su pravi u politici, sve ostalo populisti i luzeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije