Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napustio ga zastupnik

Britanski premijer ostao bez većine u parlamentu

Boris Johnson pripremio se za obračun s parlamentom i pobunjeničkim zastupnicima
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
1/9
03.09.2019.
u 21:03

Ako izglasate zakon prema kojem iz eu ne možemo izići bez sporazuma, prisilili biste zemlju da moli bruxelles odgodu izlaska, rekao je premijer

Pobunjenici protiv premijera Borisa Johnsona iz redova Konzervativne stranke u donjem domu britanskog parlamenta pokušali su danas preoteti iz ruku Johnsonove vlade dnevni red zasjedanja, koje je nastavljeno nakon ljetne stanke, a uoči suspenzije cijelog parlamenta sljedeći tjedan.

Cilj im je natjerati premijera i vladu da traže novu odgodu Brexita, no Johnson im je poručio da će ih sve smijeniti na sljedećim izborima i najavio da bi izvanredni izbori mogli biti raspisani odmah, čim mu i ako mu parlament otkaže poslušnost, pa bi se održali 14. listopada.

“Agresivna vlada”

U parlamentu u Westminsteru, odakle se javljamo kao jedini hrvatski novinari na licu mjesta u ovoj najvećoj političkoj i ustavnoj krizi u modernoj povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, traje neviđena drama. Dvadesetak pobunjenika iz Johnsonove stranke, torijevaca, u trenucima zaključenja ovog izdanja pripremalo se u izvanrednoj proceduri zajedno s laburistima, liberalnim demokratima i škotskim nacionalistima nametnuti novi dnevni red, umjesto onoga koji u normalnim okolnostima određuje vlada.

 

Glasovanje o tom manevru očekivalo se kasno sinoć, nakon završetka ovog izdanja, no u slučaju da je taj manevar uspio već bi danas isti ti zastupnici pokušali progurati novi zakon koji bi obvezao premijera da zatraži od EU odgodu Brexita: umjesto izlaska 31. listopada, da datum izlaska iz EU bude pomaknut na 31. siječnja 2020. I to bi pokušali progurati ekspresno brzo, prije nego što u ponedjeljak poslijepodne stupi na snagu kraljičina odluka, izdana na zahtjev premijera Johnsona, o privremenoj suspenziji rada parlamenta do sredine listopada.

Suočen s takvom strategijom oporbe i pobunjenika u vlastitoj stranci, Johnson je odlučio krenuti u još snažniji napad. Poručio je svim torijevcima koji glasuju protiv njega da ih stranka više nikad neće kandidirati na izborima. A izbori će, procurilo je iz njegova kabineta, biti već 14. listopada, i Johnson ih je spreman isprovocirati već danas. No, za raspisivanje izvanrednih izbora potrebna mu je dvotrećinska većina u parlamentu, što znači da bez oporbenih laburista to ne može učiniti. Lider oporbe Jeremy Corbyn spreman je pristati na izvanredne izbore, ali njegovi suradnici jučer su objašnjavali da im je važno najprije pobrinuti se da Brexit bude zakonski odgođen, kako Johnson ne bi izveo zemlju iz EU u kaosu izborne kampanje. Laburisti prvo žele blokirati mogućnost Johnsonova “no-deal Brexita”, izlaska 31. listopada bez sporazuma, a potom žele na izvanredne izbore.

 

Johnson, međutim, ne odustaje od zacrtanog izlaska iz EU u Noći vještica:

– Želim da svi znaju da ni pod kojim okolnostima neću tražiti od Bruxellesa novu odgodu. Izlazimo 31. listopada, bez ako i bez ali – rekao je premijer Johnson sinoć, u predvečerje napete borbe u parlamentu.

Na početku zasjedanja, dok je govorio za govornicom, Johnson je i formalno izgubio većinu u parlamentu jer je jedan konzervativni zastupnik, Philip Lee, prebjegao liberalnim demokratima. Konzervativci su, uz sjevernoirsku stranku DUP, imali većinu od samo jednog zastupnika.

 

– Moja vlada ne želi da iziđemo iz EU bez sporazuma te ga želimo dogovoriti s Bruxellesom. No, to bi mogli ugroziti parlamentarci tako da izglasuju zakon kojim bi onemogućili izlazak bez sporazuma te bi prisilili UK da moli odgodu izlaska – rekao je Johnson parlamentarcima te dodao da bi takav zakon omogućio EU da zadrži UK u članstvu pod svojim uvjetima.

Neformalni vođa pobunjenika protiv Johnsona u redovima Konzervativne stranke je bivši ministar financija Philip Hammond, koji je danas, uoči početka zasjedanja parlamenta, rekao da se ne boji Johnsonovih prijetnji.

– Vladini ljudi provode agresivnu operaciju, prijete ljudima, ali mi smo čvrsti u uvjerenju da je sada vrijeme da se nacionalni interes stavi na prvo mjesto – rekao je Hammond za BBC Radio 4.

 

Najkraći premijer dosad?

Dođe li do izvanrednih izbora i izgubi li Boris Johnson vlast na tim izborima, aktualni premijer, koji je na tu dužnost došao nakon izbora unutar Konzervativne stranke, ne nakon općih izbora na kojima bi ga birali građani, ostao bi zapisan u povijesti kao premijer s najkraćim stažem u Downing Streetu 10.

No, Johnson i njegovi suradnici uvjereni su u trijumf na izborima, posebno ako te izbore predstave kao bitku između parlamenta, koji želi zaustaviti Brexit, i naroda, koji je izglasao Brexit i želi da se taj izlazak iz EU konačno i provede. Johnson vjeruje da bi na takvim izborima ciljao, i osvojio, onih 52 posto biračkog tijela koje je na referendumu 2016. glasalo za Brexit, dok bi se njegovi protivnici, i laburisti, i liberalni demokrati, i škotski nacionalisti, međusobno borili za onih drugih 48 posto. U takvoj borbi vjeruje da bi dobio natpolovičnu većinu u novom parlamentu koji bi ga, za razliku od aktualnog, slušao i slijedio u svemu. .

VIDEO Prosvjedi zbog Brexita

Komentara 49

PO
pozornik66
19:30 03.09.2019.

Još jedan dokaz da se političari kupuju

Avatar tzvnovinar
tzvnovinar
19:35 03.09.2019.

koga boli ona stvar šta tade lažljivi i prevrtljivi političari ...ovaj lik je za pare promijenio dres ali je to u ovom slučaju nebitno...važno je da sprovede volju naroda pa makar i raspustio parlament. nije engleska šačica plaćenih i podmićenih političara, već 50 milijuna stanovnika i od toga 40 milijuna engleza koji su masovno bili za izlazak iz unije...britaniji bi čak i odlazak sjeverne irske iz kraljevine bio ma je zlo od ostanka u uniji jer im u protivnom slijedi genocid

ST
stefj
19:10 03.09.2019.

Vidjet ćemo da li će uspjeti blokirati suspenziju parlamenta. Ako da, onda vjerojatno idu izbori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije