Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PA POVUKAO IZJAVU

Britanski premijer Johnson bez zadrške: 'Uspjeh s cjepivom zahvaljujemo kapitalizmu i pohlepi!'

Britain's PM Johnson speaks during weekly question-time debate in London
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
24.03.2021.
u 14:28

Downing Street nije htio komentirati Johnsonovu izjavu

Kapitalizam i pohlepa donijeli su uspjeh Velikoj Britaniji u cijepljenju stanovništva, izjavio je u srijedu premijer Boris Johnson, a njegova bi opaska, kako piše Reuters, mogla dodatno uzrujati Bruxelles koji prijeti da će blokirati izvoz cjepiva.

"Uspjeh s cjepivom zahvaljujemo kapitalizmu i pohlepi, prijatelji moji", prenosi premijerove riječi list The Sun.

Prema istom izvoru, Johnson je tu opasku izgovorio u utorak navečer na zatvorenom video sastanku sa zastupnicima svoje stranke u parlamentu. Johnson ih je, međutim, tada odmah zamolio da "zaborave što je rekao".

Od velikih zemalja, Britanija se pokazala najuspješnija u procjepljivanju stanovništva, no Europska unija, koja sporo napreduje po tom pitanju i još se suočava s trećim valom zaraze, prijeti da će zabraniti izvoz cjepiva, uključivo doze namijenjene Britaniji.

Downing Street nije htio komentirati Johnsonovu izjavu.

Prema urednici politike na BBC-u Lauri Kuenssberg, radi se očito o šali na račun jednog od Johnsonovih kolega, lidera torijevaca u parlamentu Marka Spencera, koji je u trenutku kada je premijer govorio halapljivo jeo sendvič sa sirom i kiselim krastavcima.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, koja nije bila na sastanku, vjeruje da je premijer govorio o uspjehu farmaceutskih kompanija u razvoju cjepiva u vrlo kratkom vremenu te Britaniji koja je predvodila u razvoju cjepiva.

Britanija je jedna od nekolicine zemalja koje su razvile cjepivo protiv covida-19 u rekordnom vremenu. Cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZenece je britanski regulator odobrio 30.  prosinca.

Britanska vlada je sudjelovala u financiranju istraživanja, a AstraZeneca je obećala da će staviti na tržište na neprofitnoj osnovi.

Ostala cjepiva razvili su Kina, Rusija i SAD. Državne potpore u razvoju cjepiva dali su i  komunistička Kina, bivša komunistička Rusija i kapitalistički SAD.

 

Gdje se u Europi najteže kažnjava pijane vozače?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije