Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poražena Theresa May

Britanski parlament izglasao preuzimanje kontrole nad Brexitom

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.03.2019.
u 07:35

Britanska vlada pozvala je zastupnike da glasaju protiv tog amandmana, no i tri ministra premijerke Therese May dala su ostavku kako bi ga podržali

Zastupnici britanskog parlamenta izglasali su kako Donji dom parlamenta preuzima kontrolu nad pitanjima u vezi Brexita s 329 glasova za i 302 protiv, javljaju britanski mediji.

Britanska vlada pozvala je zastupnike da glasaju protiv tog amandmana, no i tri ministra premijerke Therese May dala su ostavku kako bi ga podržali. Riječ je o ministrima Richardu Harringtonu, Alistairu Burtu i Steveu Brineu.

Zastupnici će tako moći odlučivati o 'blažem obliku Brexita', ali i ponovnom izlasku na referendum.

VIDEO Masovni prosvjed zbog  Brexita

 

May je rekla kako je skeptična u vezi toga te da neće obvezati svoju Vladu na poštivanje odluka zastupnika.

I sama premijerka priznala je ranije kako sporazum o Brexitu dogovoren s Bruxellesom nema dovoljnu podršku u britanskom parlamentu da bi se zastupnici treći puta o njemu izjasnili.

"U ovom trenutku, nema dovoljne podrške parlamenta kako bi se treći puta izjasnili o sporazumu", rekla je May. Usvajanje tog sporazuma je uvjet za uredan Brexit, čiji je datum odgođen do 22. svibnja.

Konzervativna čelnica je dodala da se nada da će taj sporazum biti prihvaćen ovog tjedna, nakon što su ga zastupnici dva puta masovno odbacili. "I dalje razgovaram s kolegama kako bi pronašli podršku da bismo mogli organizirati glasanje ovog tjedna", rekla je zastupnicima.

Vlada poziva na "realizam" 

Britanska vlada pozvala je na realizam nakon što je parlament preuzeo kontrolu nad brexitom. 

"Razočaravajuće je vidjeti da je ovaj amandman prošao", kazao je glasnogovornik Odjela vlade za izlazak iz Europske unije.

"Dok je sada na parlamentu da sukladno ovom amandmanu utvrdi sljedeće korake, vlada će nastaviti pozivati na realizam - sve opcije koje se razmatraju moraju biti izvedive u pregovorima s Europskom unijom", kazao je glasnogovornik.

"Parlament mora računati na to koliko će ovi pregovori trajati, a ako traže veće odlaganje to će podrazumijevati održavanje izbora za europski parlament", kazao je glasnogovornik upozoravajući na vremenski okvir do kada bi trebalo biti odlučeno o brexitu ne želi li Britanija sudjelovati na izborima za novi europski parlament.

List The Sun objavio je kasno navečer kako je britanska premijerka Theresa May rekla u nedjelju nekim zastupnicima koji podupiru brexit da će razmotriti davanje ostavke u zamjenu za potporu njezinom sporazumu o izlasku iz Europske unije.

"Do ovog priznanja o povlačenju došlo je u razgovoru s torijevskim euroskepticima iz njezina okruga Chequers", tvrdi Sun.

"May je također jasno dala do znanja da će prvo trebati znati jesu li postignuti potrebni brojevi glasova potpore da bi došlo do pakta o ostavci prije nego li krene dalje to razmatrati", dodaje list.

Komentara 18

CR
crocro
06:11 26.03.2019.

Zaboli me đon kako će se situacija razriješiti. Ali znam samo jedno. Mlađa polupacija VB želi ostanak u EU. Imali su šansu u većem broju nadglasati stariju populaciju koja je za izlazak iz EU, ali nisu se iskazali u dovoljnom broju. Osim toga nisu bili dovoljno upućeni što znači Brexit. Mladi žele povezanost Europe i otvorene komunikacije sa ostalim članicama EU, dok se Brexitom gube mnoge sadašnje privilegije. I to današnja mladež javno ističe i osjeća se prevarenom. Zato se događaju demonstracije i pritisak za novi referendum. Sadašnja vlast ga može ignorirati, zabraniti, odgoditi, neprovesti ili bilo što drugo. Samo ignoriranje zahtjeva za novim referendumom, pojačati će velike prosvjede i proširiti demonstracije na ulicama tako da bilo koja vlast neće mogi više ignorirati većinu tj. volju svojih građana i referendum će se održati, kad tad, prije ili poslije, za godinu, dvije, pet, deset. Referendum bi trenutačno riješio sve dileme i vlast bi legitimno mogla provesti volju građana. A ovako se sve zakompliciralo na tisuću razina. A referendum nitko neće moći spriječiti kada voda dođe do grla. Ja to tako vidim i bili me briga što će oni riješiti.

DU
Deleted user
05:51 26.03.2019.

Sami ne znaju kaj rade, jer su tek sad vidli da gube trište, pa kak onda vjerovati njihovim ekonomskim i ostalim prosudbama koje donose dok su u EU?

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
07:40 26.03.2019.

Englezi traže način da ostanu i u tome će nažalsot uspjeti. Jer ako iziđu VB im se raspada. S. Irska i Škotska samo čekaju u niskom startu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije