Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEĆAO PROMJENE

Britanski parlament izabrao laburista Hoylea za svog predsjednika

Lindsay Hoyle
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.11.2019.
u 22:56

Za mjesto predsjednika donjeg doma britanskog parlamenta kandidiralo se sedam zastupnika.

Zastupnik iz redova oporbenih laburista Lindsay Hoyle izabran je u ponedjeljak navečer za predsjednika donjeg doma britanskog parlamenta.

Hoylea, potpredsjednika parlamenta od 2010., zastupnici su izabrali nakon četiri kruga glasanja koje je bilo tajno. Za njega je u posljednjem krugu glasalo 325 od 540 zastupnika, a za njegovog protukandidata Chrisa Bryanta 213. Dva glasa bila su nevažeća. Za mjesto predsjednika donjeg doma britanskog parlamenta kandidiralo se sedam zastupnika.

 

Hoyle će dužnost preuzeti od Johna Bercowa, kojega su protivnici optuživali da je kršio konvencije i bio naklonjen onima koji su nastojali zaustaviti vladine planove izlaska Velike Britanije iz Europske unije, a zagovornici vidjeli kao borca za jačanje uloge parlamenta i snažniji nadzor nad radom vlade.

"Bit ću neutralan. Bit ću transparentan", rekao je 62-godišnji Hoyle nakon glasanja i dodao da  će se taj  "dom promijeniti na bolje".

Konzervativni predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u četvrtak je nakon deset godina otišao s dužnosti, a ostat će zapamćen po svojem gromoglasnom pozivanju na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocjenjuju pristranima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije