Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETO ZA VRIJEME PANDEMIJE

Britanski novinar: U karanteni sam nakon godišnjeg odmora u Hrvatskoj i nimalo ne žalim

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
26.08.2020.
u 17:38

U svojoj kolumni opisao je i svoje putovanje prema Hrvatskoj navevši kako su se držali svih epidemioloških mjera sve dok nisu stigli do istarskog sela Valica oko koje u krugu 50 metara nije bilo ničega osim stabala maslina.

Britanski novinar uglednog lista The Telegraph Chris Leadbeater napisao u je kolumnu iz karantenu u kojoj je bio prisiljen biti nakon što se vratio s godišnjeg odmora kojeg je proveo u Hrvatskoj. No, kako je naveo nije mu nimalo žao zbog toga te se zapitao zbog čega bi Hrvatskoj prodike trebala držati Velika Britanija gdje je umrlo 40 tisuća ljudi od posljedica COVID-19.

Nakon sarkastičnog opisa svojeg boravka u kući obilježenoj crvenim križem iz koje gleda ljude na ulici s suzama u očima, poznati novinar krenuo je opisivati zašto je odlučio ostati na godišnjem odmoru u Hrvatskoj usprkos tome što je njegova Vlada donijela odluku staviti je na crvenu listu.  

- Provodim ugodno topli ponedjeljak poslijepodne u karanteni – i mučim se da pronađem neki razlog zašto bih zbog toga trebao žaliti. Zapravo, zanemarite prethodno napisano. Uopće ne žalim. Niti jednu uncu, ili koja se već mjerna jedinica koristi za izražavanje žaljenja. Kilogram žaljenja? Pola funte? Ne hvala, dobro sam. Znam da ovo u posljednje vrijeme nije popularan stav -  kaže Leadbeater. 

1/22

Naveo je kako se upravo vratio iz Hrvatske nakon predivnog tjedna na godišnjem odmoru koji je bio dobar za njegovu dušu. Objasnio je kako je sve do ožujka kad je Velika Britanija uvela lockdown uglavnom jednom mjesečno putovao u inozemstvo i to najčešće zbog posla. 

- Iako nešto više od pet mjeseci nije puno vremena, umalo sam zaboravio kakav osnažujuć efekt ima promjena okruženja. Hrvatska je dobra zemlja. Čak i u tami 2020. godine, ona sja kao destinacija -  piše Leadbeater i nastavlja kako je napravio grešku i pogrešno ocijenio da neće morati u karantenu nakon povratka s godišnjeg odmora.

U trenutku kad je rezervirao karte gledao je koje ima opcije. Francuska, Španjolska i Portugal nisu dolazili u obzir, a nisu mu se sviđali uvjeti koje je Grčka tražila od turista, dok je u slučaju Hrvatske bilo potrebno samo unijeti svoje podatke na internetskoj stranici Enter Croatia. A mali broj zaraženih u tom trenutku mu je bio dovoljno dobar dokaz da Hrvatska ostane sigurna destinacija za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. 

- No sve se promijenilo u prvih 48 sati od mojeg dolaska. Prvo smo preko društvenih mreža doznali da će koridor do Hrvatske među prvima biti zatvoren, onda su to objavili i na vijestima, a nakon toga i da će svi koji se vraćaju iz Hrvatske morati provesti u karanteni 14 dana - piše Leadbeater za The Telegraph. 

- Razgovor koji smo ja i moja supruga vodili bio je vrlo kratak. Odlučili smo da nećemo sudjelovati u tom iznenadnom egzodusu. Znali smo da će se ovo možda dogoditi i sve isplanirali unaprijed. Oboje imamo sreće što možemo raditi od kuće, a našem sinu ostalo je još dovoljno vremena do polaska u školu. Odlučili smo ostati i suočiti se s posljedicama kasnije - naveo i ustvrdio ako netko 'počini zločin, onda treba za njega i odguliti'. 

U svojoj kolumni opisao je i svoje putovanje prema Hrvatskoj navevši kako su se držali svih epidemioloških mjera sve dok nisu stigli do istarskog sela Valica oko koje u krugu 50 metara nije bilo ničega osim stabala maslina. 

- I baš dok sam ovdje, teško mi je prihvatiti da je Hrvatska na crvenoj listi. Istina, porast broja novozaraženih od kojih je većina u glavnom gradu Zagrebu, znači stopu infekcija od 39,3 na svakih 100.000 stanovnika što je neprihvatljivo za vladu Velike Britanije. Ali hrvatski odgovor na pandemiju bio je pažljiv i uspješan – dosada je umro 'samo' 171 stanovnik Hrvatske. I sve to u zemlji koja se prostire na oko 57.000 četvornih kilometara i ima četiri milijuna stanovnika što je čini jednom od najrjeđe naseljenih zemalja u Europi. Zbog čega bi Hrvatskoj prodike trebala držati Velika Britanija u kojoj je umrlo više od 40.000 ljudi? - zapitao se novinar. 

Napominje kako se sam uvjerio da se u Istri drže svih preporučenih epidemioloških pravila, te da odluka britanske Vlade bila nezgrapna. 

- Ovakve stvari doiste štete reputaciji. Hrvatska će sada biti označena kao jedno od žarišta - ističe, te nadodaje kako je odgovorno zaštiti svoje stanovništvo no korištenje alata poput karantene je kao da želite zgnječiti bubu teškom isklesanom kamenom sjekirom.

- Baš kao što su i Kanarski otoci nadrapali zbog porasta broja novozaraženih u Kataloniji, i Istra je nagrabusila zbog porasta broja novozaraženih u Zagrebu. Mi smo odsjeli u mjestu nedaleko slovenske granice i s obližnjeg brda mogli smo vidjeti Portorož u Sloveniji, dakle u zemlji za koju trenutačno nitko nije zabrinut.  Da smo odabrali vilu nekoliko kilometara sjevernije, ne bismo bili 'u opasnosti'. Da smo našu vilu napustili 24 sata ranije, sada ne bismo predstavljali 'opasnost za druge'. Kakva glupost! - ističe te se pita gdje je 'najbolji na svijetu' sistem praćenja zaraženih koji su toliko obećavali. 

Na samom kraju svoje kolumne zaključuje da nema nikakve potrebe odgađati putovanja u zemlje u kojima stopa novozaraženih nije velika. A u slučaju ako će morati u karantenu, kaže da se slobodno mogu njemu pridružiti i da pogled uopće nije tako loš. 

Komentara 3

IJ
Istina_je_bolna
18:41 26.08.2020.

Ovo je razmišljanje prosjecnog turista u Hrvatskoj, neovisno o politici njihovih zemalja koja im je naprasno prekidala ljetovanje. Ali objasni to nacionalističkim trolovima...

NA
nahty
18:03 26.08.2020.

Osim što njemu nije jasno da je većina u SDŽ, slažem se sa njime. Isto tako bi se i složio sa time da završi na giljotonji, ako donese zarazu sa sobom. Da niti mi ne zažalimo za time što je eventualno donio boleštinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije