Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hormuški tjesnac

Britanski MVP potvrdio da je zaplijenjen drugi tanker u Iranu

tanker Stena Impero
Foto: REUTERS
19.07.2019.
u 23:36

Čuvari revolucije priopćili su na svojoj mrežnoj stranici da su tanker Stena Impero zaplijenili zbog "nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona" i na "zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana"

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zapljenu dva svoja tankera čime je London potvrdio da je i drugi brod skrenut s rute pošto su ranije u petak navečer iranski Čuvari revolucije objavili da su zaplijenili tanker Stena Impero, prenose agencije.

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump nagovijestio da je Iran možda zaplijenio i drugi tanker u Hormuškom tjesnacu. Trump je pritom naglasio dugotrajan savez s Velikom Britanijom te najavio da će njegova administracija biti u kontaktu s Londonom.

"Krajnje sam zabrinut jer su iranske vlasti u Hormuškom tjesnacu zaplijenile dva broda", objavio je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u priopćenju i osudio "neprihvatljive zapljene", prenosi agencija France presse.

Agencija Reuters prenijela je da je drugi tanker, Mesdar, kojim upravljaju Britanci, a plovi pod liberijskom zastavom, naglo skrenuo sjeverno prema iranskoj obali u petak poslije podne pošto je prošao kroz Hormuški tjesnac, a što su pokazali podaci praćenja plovila (Refinitiv).

Zaokret se dogodio oko 16 sati GMT, pokazali su podaci i to nekih 40 minuta nakon što je sličnu promjenu smjera plovidbe uzeo i tanker Stena Impero, a za koji su Iranski čuvari revolucije objavili da su ga zaplijeili.

Zasad se Čuvari nisu oglasili u vezi s drugim tankerom, navodi agencija Reuters.

Čuvari revolucije priopćili su na svojoj mrežnoj stranici da su tanker Stena Impero zaplijenili zbog "nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona" i na "zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana".

"Tanker je isključio svoj AIS (automatski identifikacijski sustav za praćenje brodova) i oglušio se o nekoliko upozorenja prije nego što je zaplijenjen", rekao je za agenciju IRNA neimenovani vojni izvor.

Osim toga tanker je plovio u pogrešnom smjeru u koridoru i oglušio se na naredbe, rekao je.

Čuvari su dodali da je  Stena Impero "nakon zapljene dovučen do obale i predan vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage".

Objava o zapljeni Stene Impero slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranksog tankera Grace 1.

Odnosi između Irana i Zapada pogoršali su se otkako su 4. srpnja britanske pomorske snage zaplijenile Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Europske unije.

Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški tjesnac, no povukli su se suočeni s ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz. Napetosti su se dodatno zaoštrile proteklih mjeseci zbog napada na tankere za koje Sjedinjene Države optužuju Iran, koji to odbacuje, kao i iransko uništavanje američke bespilotne letjelice. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je u posljednji trenutak povuako naredbu za napad na Iran što je trebala biti odmazda za rušenje američkog drona.

Washington osudio "sve nasilnije metode" Irana nakon zapljene britanskog tankera

Sjedinjene Države su pak osudile "sve nasilnije metode" Irana pošto su iranski Čuvari revolucije priopćili da su u Hormuškom tjesnacu "zaplijenili" britanski naftni tanker.

Američki predsjednik Donald Trump je usto u obraćanju iz Bijele kuće natuknuo novinarima da je Teheran možda zaplijenio još jedan brod.

"Možda je jedan, a možda su i dva", rekao je ne navodeći druge pojedinosti.

Mreža CNN javlja pozivajući se na američkog dužnosnika da je Iran zarobio i drugi britanski naftni tanker koji plovi pod liberijskom zastavom, MV Mesdar.

Trump je rekao da će SAD "razgovarati" i "surađivati s Velikom Britanijom" u vezi s britanskim tankerom.

"Ovo je drugi put u tek nešto više od tjedan dana da je Velika Britanija na meti sve nasilnijih metoda iranskog režima", rekao je nešto ranije u priopćenju Garett Marquis, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"SAD će i ubuduće surađivati sa svojim saveznicima i partnerima kako bi svoju sigurnost i interese obranili od štetnog ponašanja Irana", istaknuo je.

Ključne riječi

Komentara 3

VJ
vjaceslav
00:05 20.07.2019.

sada ćemo vidjeti koliko su sjedinjene države i ujedinjeno kraljevstvo vjerodostojni

ST
stomugromova
06:55 20.07.2019.

Ne postoje nikakve sankcije EU koje mogu kao pirati u 21 stoljeću plijeniti tuđu imovinu u međunarodnim teritorijalnim vodama.To je piratstvo i kontra međunarodnog prava.Iran je odgovorio na isti način i pokazao da neće trpiti takvo poniženje.

MP
miroslav.petkovic.7564
08:00 20.07.2019.

Vjecislav zaboravi vjerodostojnost. Dugo ces cekati crveni mundiri tu nemogu nista. Hahaha samo trolate Iran. je na svome pa jesmo li mi potomci Iranaca.a ne kauboji. Plus pet tisuca god perzijske civililizacije a ti bi u kauboje koji su tek dvjesto pedeset god od postojanja stari ko Ruski Bolshoi teatar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije