Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taktika Britanaca

Britanska taktika: Mitom protiv talibana

vojnik
Reuters/PIXSELL
Autor
Zorana Bajt
17.11.2009.
u 13:52

U novom priručniku britanskim se vojnicima predlaže da s nešto više od 50 kuna podmićuju afganistanske seljake u borbi protiv talibana. Novac su već ranije davali seljacima kako ne bi uzgajali opijumski mak, ali to nije donijelo znatnije rezultate.

U najnovijem izdanju priručnika britanske vojske za borbu protiv pobunjenika zapovjednicima na terenu savjetuje se da se protiv talibana u Afganistanu ne bore samo oružjem nego i novcem, odnosno podmićivanjem, objavio je londonski The Times.  

Vojnicima se preporučuje podmićivanje lokalnog stanovništva kako se ne bi pridružili talibanima te potplaćivanje seljaka kako bi pomogli u uhićenju talibanskih vođa. U priručniku se navodi da talibani seljake "unajmljuju" za 10 dolara na dan, što je 50 kuna, iz čega se može zaključiti da im vojska samo treba ponuditi veći iznos. The Times piše da je priručnik britanske vojske za borbu protiv pobunjeničkih skupina objavljen prvi put u novom izdanju poslije osam godina. Prethodna verzija temeljila se na iskustvima iz Sjeverne Irske i Balkana.

Također podsjećaju da su Britanci već jednom pokušali dio problema u Afganistanu riješiti novcem. Naime, davali su seljacima novac kako ne bi uzgajali opijumski mak, ali to nije donijelo znatnije rezultate iako je britanska vojska u taj pothvat uludo potrošila oko 16 milijuna funti, odnosno 128 milijuna kuna. Priručnik je objavljen gotovo istodobno s planom premijera Gordona Browna o postupnom povlačenju iz Afganistana i predaje kontrole afganistanskoj vojsci i policiji.

Komentara 13

SL
sljivo
23:57 17.11.2009.

he, jos nisu skuzili ne vjeruj im cak i kad si ih potkupio.

DU
Deleted user
14:57 17.11.2009.

Pravite red u svojoj kući vi bolesni izopačeni Englezi (čast iznimkama koji su zalutali u Englesku), a vi talibani pravi ste TALIBANI.

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
14:14 17.11.2009.

protiv talibana borite se pakirajući kofere...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije