Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cameronov uspjeh

Britancima pravo da zaustave radnike iz EU

Šef Europskog vijeća D. Tusk i britanski premijer D. Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.02.2016.
u 23:45

“Kočnica za slučaj nužde” omogućila bi Britancima da smanje broj ljudi koji iz drugih zemalja članica Unije dolaze tražiti posao na Otoku

Postignut je napredak, ali još nismo stigli do kraja – komentirao je danas glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas tijek pregovora o britanskom zahtjevu za reformu Europske unije. Pregovori ulaze u ključnu fazu nakon što je britanski premijer David Cameron u petak i nedjelju od predsjednika EK Jean-Claudea Junckera i šefa Europskog vijeća Donalda Tuska dobio potvrdu da se može stvoriti novi mehanizam, tzv. “kočnica za slučaj nužde”, koja bi Britancima omogućila da smanje broj radnika pristiglih u Veliku Britaniju iz ostatka EU.

Bez jasnog stava

Nacrt teksta koji će biti stavljen pred premijere i predsjednike svih 28 država članica EU na sastanku Europskog vijeća 18. i 19. veljače, mogao bi biti usuglašen već sutra, potvrdili su izvori i iz Londona i iz Bruxellesa. No, o tome su još trajali mukotrpni pregovori diplomata iz svih 28 zemalja.

Nova hrvatska vlada, kako neslužbeno doznajemo, još ne izražava jasan stav, nego čeka planirani susret dvojice ministara vanjskih poslova, Mire Kovača i Philipa Hammonda, na neformalnom sastanku Vijeća EU za vanjske poslove u petak u Amsterdamu.

Tzv. “kočnica za slučaj nužde” omogućila bi Britancima da uskrate radničke beneficije za radnike koji dolaze iz ostatka EU, čime ih želi obeshrabriti i smanjiti dolazak takvih radnika u Veliku Britaniju, a iz Europske komisije britanskoj su vladi potvrdili da bi trenutačne okolnosti već bile dovoljne za aktiviranje takve “kočnice”.

To znači da bi, odmah po usvajanju ovog britanskog zahtjeva, London mogao početi tretirati strane radnike drukčije od britanskih, čak i ako su i jedni i drugi građani EU koji uživaju europsko pravo na slobodu kretanja radnika. Upravo je to ono što Cameron želi, učinak koji je vidljiv odmah i koji bi mogao iskoristiti da pozove građane da na referendumu o izlasku iz EU (Brexitu) podrže ostanak u reformiranoj EU. Postigne li se dogovor na summitu 18. i 19. veljače, Cameron je spreman održati referendum već u lipnju ove godine.

Štite svoju poziciju

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji predsjeda summitom na kojem je za usvajanje potrebna jednoglasna odluka svih 28 država, nakon nedjeljne večere s Cameronom u Londonu objavio je da “nema dogovora” te da se “razgovori nastavljaju u iduća 24 sata”, no načelan dogovor o uvođenju mehanizma “kočnice” jest postignut, samo se još dogovaraju detalji.

Također se još dogovaraju detalji i o britanskom zahtjevu da zemlje izvan eurozone budu zaštićenije nego dosad od odluka koje donose zemlje eurozone u želji da se dublje povežu. Britanci žele biti sigurni da takve odluke ne narušavaju njihovu poziciju na jedinstvenom tržištu EU.

>> Težak izazov za novu vladu u EU: Odmah odlučivanje o pitanjima suvereniteta

>> Tusk, Juncker i Merkel žele pod svaku cijenu izbjeći britanski izlazak iz EU

Komentara 3

Avatar Olujni
Olujni
23:27 02.02.2016.

Britancima ne smijemo dati nikakav ustupak, prvo jer to nicim nisu zasluzili, sluge americke unutar EU, a drugo ako se njima dopusti diskriminacija EU radnika to će zatražiti i druge velike EU zemlje i onda odoše EU načela u materinu! Treba ih pustiti van, ionako ne žele niti u Šengen niti u Eurozonu, pa da vidimo kako će opstati kao usamljeni otok na rubu EU, osobito kad im se uvedu carine za sve njihove proizvode za izvoz i kad ih se isključi iz zajedničkog financijskog EU tržišta!

RM
rmd3
06:15 03.02.2016.

i to ti je EU korporativna politička sprdačina.

DA
danho
11:32 02.02.2016.

gledajte kako se stisi svoja zemlja i svoj covjek, a da kod nas takvo sto itko predlozi odmah prosvjed, nacist,ustasa...kamenovanje sa svih strana..puj bas smo jadni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije