Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traženi kadar

Britanci zovu naše stomatologe na rad za plaću od 50.000 eura

05.12.2014., Zagreb -  Stomatoloska ordinacija, posjet stomatologu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
08.09.2015.
u 08:04

Zbog organiziranog sustava ne očekuje se veliki odlazak stomatologa

Najmanje tri godine radnog iskustva i dobro znanje engleskog jezika, uvjeti su za hrvatske stomatologe koji profesionalnu karijeru žele nastaviti u Velikoj Britaniji i zarađivati 50 tisuća eura godišnje. Tako barem stoji u pozivu tvrtke angažirane za britanski lanac stomatoloških ordinacija, koji je intervjue za hrvatske stomatologe organizirao u Budimpešti sredinom rujna.

Jedan na tisuću građana

Poziv kruži posljednjih dana i poziva stomatologe na registraciju i dolazak na razgovor uz opis kako im se nudi mogućnost rada za jedan od najvećih stomatoloških lanaca u Velikoj Britaniji koji čini više od 300 stomatoloških ordinacija diljem zemlje s ukupno 2,5 milijuna pacijenata. Dok odaziv hrvatskih stomatologa tek treba pričekati, sigurno je da će takvih poziva hrvatskim stomatolozima biti još. Naime, Velika Britanija jedna je od brojnih zapadnih europskih zemalja kojima nedostaje stomatologa. U Hrvatskoj to nije slučaj jer na tisuću stanovnika, prema procjenama, imamo jednog stomatologa. Ipak, i taj je prosjek upitan, ističe akademik Vjekoslav Jerolimov.

– Kad gledamo tu brojku, možemo reći da zadovoljava potrebe, no o tomu bi se dalo raspravljati. Jer ako gledamo Zagreb, tada jedan stomatolog dolazi na 700-800 stanovnika, dok u slučaju istočne Slavonije to može biti i jedan stomatolog na tri pa čak i tri i pol tisuće stanovnika. Dakle, sigurno je da Hrvatska negdje ima dovoljno, a negdje premalo stomatologa – pojasnio je profesor.

No, struka se slaže u tome da odljev hrvatskih stomatologa u inozemstvo nije realan, premda bi nam se također mogao dogoditi manjak stomatologa. Kako objašnjava Željko Rotim, dr. med.dent., razlog tom manjku je sve jači razvoj Hrvatske kao destinacije dentalne medicine. Posebice posljednjih godina hrvatski stomatolozi imaju pacijente iz cijelog svijeta, a taj trend će sigurno rasti.

Stolci iz fondova EU

– Ulaskom u EU zapravo imamo priličan pritisak zahtjeva stomatologa iz okolnih zemalja za dolazak na rad u Hrvatsku jer je ta struka kod nas posložena i uvjeti za rad su dobri. I upravo zahvaljujući dobrom ustroju struke procjenjujem da će odljev izvan Hrvatske biti vrlo mali – objašnjava dr. Rotim dodajući kao posljednju potvrdu kvalitetnih radnih uvjeta stomatologa u Hrvatskoj skoro raspisivanje natječaja za više od 200 ordinacija koje će dobiti mogućnost nabave novih dentalnih stolaca financiranih iz fondova EU.

>> Dentalni tehničari rade, a novac ide stomatolozima

Komentara 80

NI
ninja72
09:08 08.09.2015.

Neka samo idu, jer ako ova vlada ostane nama vise nece trebati niti zubi a kamo li stomalozi.

KA
karambita
08:35 08.09.2015.

Englezi nemaju euro, tako da mi nije jasna ova novinarska racunica. Pisalo se dosta o odlasku u Njemacku, malo u Norvesku, poneki text o Islandu, sad je na red dosla Engleska. Treba sav radni narod iseliti iz HR i nezaposlenih vise nece biti, to je uspjeh jedne drzave i njene politike..smrcccc

SU
Superhero
09:20 08.09.2015.

1) koliko ja znam, barem kad sam zivio u UK ako se ne sjecam lose oni imaju funtu a ne Euro 2) €50,000 je negdje oko £40,000 sto za London i jug zemlje je vrlo niska placa. Te pare suu OK mozda u Njemackoj, ali sigurno ne u Engleskoj. Govorim iz licnog iskustva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije