Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi zbog ubojstva

Britanci u šoku: Zašto je Hrvat iz čista mira ubio mladu Britanku

Policija na mjestu ubojstva Jodie Chesney
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
13.03.2019.
u 11:03

Lani je na Otoku nasmrt izbodeno 37 mladih osoba. Ubojstvo Jodie Chesney (17), zbog kojeg je uhićen Hrvat Manuel Petrović, izazvalo je prosvjede

Pokušavali smo zaustaviti krvarenje svim što nam se našlo pri ruci, oko nje se okupilo nas četvero, petero, svi smo skinuli jakne i kapute i stavljali ih na njezinu ranu, ali krv je probijala i kroz njih. Neka žena koja je čula naše povike dotrčala je u papučama iz svog stana s paketom kuhinjskih ubrusa, ubrzo se odnekud pojavio i čovjek s kutijom hitne pomoći. U tom trenutku djevojka je još bila živa, ali disala je jako usporeno. Oštrica noža kojim ju je napadač izbo doslovce joj je virila iz leđa, nismo ju se usudili vaditi, čekali smo hitnu i liječnike – riječi su kojima je jedan od svjedoka opisao trenutke koji su se odigravali u londonskom naselju Harold Hill nakon što je 20-godišnji Hrvat Manuel Petrović nožem izbo Britanku Jodie Chesney (17).

Zaskočio ju je 1. ožujka oko 21.30 sati dok je u lokalnom parku s dečkom i njegovim prijateljima sjedila na klupi i slušala muziku koju su puštali s mobitela. Ubo ju je nekoliko puta, a prestao je u trenutku kad je nož zario toliko duboko da ga više nije mogao izvući iz njezina tijela. Imao je i pomagača, 16-godišnjeg Gregga Nottagea, a u trenutku kad se nož zaglavio, obojica su otrčala niz ulicu. Sedamnaestogodišnja djevojka preminula pola sata kasnije, u trenutku kad je stigla hitna. Policija ih je obojicu pronašla i uhitila 5. ožujka, nakon brojnih apela djevojčina oca, ali i medijskog i građanskog pritiska s obzirom na to da je Jodie peta tinejdžerica koja je ove godine na smrt izbodena u Londonu.

Policija na mjestu ubojstva Jodie Chesney
1/10

Zaskočio je s leđa

– Manuel je uhićen u utorak u Leicesteru. Osim njega i 16-godišnjaka, a u sklopu istrage uhićeno je još četvero ljudi. Riječ je o mladićima u dobi od 17 i 18 godina, 50-godišnjem muškarcu i 38-godišnjoj ženi. Sve ih se sumnjiči za pomaganje Petroviću – priopćila je tamošnja policija, a motiv ubojstva zasad je nepoznanica.

Poznato je tek da su se Manuel Petrović i 16-godišnjak pola sata prije ubojstva šetali parkom i prošli pokraj Jodie i njezina društva, ali nisu progovorili ni riječ. Zašto su se vratili i napali djevojku koju nisu poznavali, ne zna se. Iako su obojica saslušana na sudu, sucu su tek dali svoje osobne podatke – ime, prezime, datum rođenja i adresu, a Petrović je potvrdio i da ima hrvatsko državljanstvo, ali ništa drugo nije rekao. Trenutačno se nalazi u pritvoru u zatvoru u Londonu, a na sudu će se pojaviti 28. svibnja, za kada je zakazano pripremno ročište, nakon kojeg će 2. rujna početi i suđenje.

Više podataka o Manuelu Petroviću pokušali smo doznati i od hrvatske policije, ali u MUP-u su tek potvrdili kako su ih u vezi s ovim slučajem već kontaktirali s engleskim kolegama, ali i da, sukladno zakonu, ne mogu ustupati nečije osobne podatke javnosti.

Manuel Petrović nije se obratio za pomoć hrvatskom veleposlanstvo u Londonu, niti je to učinio netko od njegove obitelji, kazali su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Strani državljani imaju pravo zatražiti pomoć svog veleposlanstva, ali imaju i pravo to izričito odbiti i zatražiti da se ne kontaktira s njihovom matičnom državom, pa je jedna od pretpostavki da je Petrović to i učinio.

Kad su se mladi ubojice pojavili pred sudom u Londonu, sakupili su se prosvjednici koji su okolinu okitili ljubičastim vrpcama u znak sjećanja na Jodie, ali i na druge žrtve koje su u posljednje vrijeme stradale u napadima nožem. Nasilje noževima u porastu je u Britaniji. Broj žrtava je velik, a osobito zabrinjava što noževe nose maloljetnici i djeca. Vlasti na ovaj problem gotovo da nemaju odgovor. Tri dana nakon što je izbodena Jodie, u Glasgowu u Škotskoj jedan je 15-godišnjak nožem izbo 13-godišnjaka za školskog odmora. Broj maloljetničkih ubojstava noževima u porastu je u posljednjih pet godina. Lani je nožem na smrt izbodeno 37 djece i tinejdžera. Laburistička parlamentarka Vicky Foxcroft krajem 2018. izjavila je kako nije čudno što je ova vrsta maloljetničkog nasilja u porastu kada se štedi na svemu što bi moglo pomoći pri suzbijanju ove vrste nasilja.

Apsurdni motivi

Uz smrtni ishod velik je broj napada koji završe ranjavanjem, a sve to stvorilo je atmosferu straha pa velik broj mladih nosi noževe kako bi se obranili. Razlozi napada apsurdni su – jedan je tinejdžer ubijen jer nije bio iz četvrti u kojoj stanuju napadači, a drugi je imao mobitel koji je napadač želio.

Zbog Brexita političari zapostavili društvo

Brojni britanski političari izuzetno su frustrirani porastom maloljetničkih ubojstava noževima, a dio njih tvrdi da im je fijasko s Brexitom oduzeo toliko vremena i pažnje da se u međuvremenu nisu uspjeli baviti problemima poput ovoga koji dubinski nagrizaju britansko društvo, a u najviše slučajeva rezultat su siromaštva, nejednakosti, zloporabe droga i alkohola te nedostupnosti medicinske pomoći.

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar nekakav
nekakav
11:08 13.03.2019.

pa više od pola londona su stranci, pakistanci, indijci i slične provijencije ljudi. a ni englezi nisu neke kamilice, ipak je jack trbosjek englez...

BR
BrankoZuti
11:17 13.03.2019.

Ajde, drago mi je da iz Hr nisu pobjegli samo doktori, već smo se riješili i ponešto smeća. U Britaniji više neće vidjet svijetlo dana a kod nas bi vjerojatno izbo još troje ljudi u sljedećih 10 godina

AL
ALaCroat
11:36 13.03.2019.

zašto......zatcsto je budala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije