Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informacije za žrtve

Britanci objavili vodič za osobe silovane ili seksualno napadnute u Hrvatskoj

Silovanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.04.2019.
u 23:24

Proteklih godina na hrvatskoj obali zabilježeni su seksualni napadi na državljanke Velike Britanije pa su tamošnje vlasti, očito, smatrale kako trebaju izdati uputstva što činiti u takvom slučaju

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno njihovo Veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je "Vodič za osobe koje su silovane ili seksualno napadnute u Hrvatskoj', a u njemu su  "informacije za Britance koji su žrtve silovanja i seksualnih zločina u Hrvatskoj", piše Slobodna Dalmacija.

Vodič sadrži kako incident prijaviti hrvatskoj policiji, opis medicinskog pregleda, specijalni PEP tretman protiv zaraze HIV-om nakon rizičnog seksualnog odnosa, objašnjenje legalne procedure u Hrvatskoj, traženje odštete...

Proteklih godina na hrvatskoj obali zabilježeni su seksualni napadi na državljanke Velike Britanije pa su tamošnje vlasti, očito, smatrale kako trebaju izdati uputstva što činiti u takvom slučaju.

– Naši konzularni radnici mogu vas otpratiti do policijske postaje. Ako želite ići direktno na policiju, možete nazvati broj 112 te zamoliti policiju da obavijesti britansko veleposlanstvo. Ako želite prijaviti zločin, to učinite što prije kako bi se osigurali forenzički dokazi. Tuširanje i pranje tijela i odjeće nakon zločina otežava policiji da pronađe dokaze. Ako idete u policiju, a presvučete odjeću u kojoj ste napadnuti, ponesite tu odjeću na policiju. Razmislite o tome da sačuvate dokaze – kondome, četkicu za zube, tekstualne poruke i druge – savjetuju, između ostaloga, Britanci svoje državljanke.

VIDEO Masovni prosvjed zbog Brexita

Komentara 13

Avatar Foton
Foton
01:58 20.04.2019.

Mogucnost da ce te netko izbosti i napastovati je deset put@ veca u Londonu nego u Hrvatskoj.

NO
NoHo
04:00 20.04.2019.

A vodic za britanske drzavljane koje u Hrvatskoj izbodu nozem drugi britanski drzavljani? Primjer Zrce, ljeto 2018... Covjek umro, jer nije imao "vodic"...

DO
domxerex
02:15 20.04.2019.

To je ono kao englezi ne siluju jer su mnogo fini i multikuturali. Kao nitko od onih tko je išao u englesku nema nikakvo loše iskustvo s njima. Baš nitko, ili se to po službenoj liniji zataškavalo jer bi se sponzori naljutili. Osim toga bilo bi zanimljvo porediti brojke koliko je naših posjetilo englesku i koliko je njihovih posjetilo nas. Ne bi bilo loše vratiti milo za drago pa objaviti neki priručnik za žrtve vezano uz englesku. Eto tek toliko da im uzvratimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije