Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD ĆEMO U EU

Britanci bi nas još promatrali, a Nijemci se hladno drže po strani

'WORLD RIGHTS  British Prime Minister, David Cameron meets with French Prime Minister, Francois Fillon at number 10 Downing Street in London, UK. 13/01/2011  BYLINE BIGPICTURESPHOTO.COM:   REF:1648  U
Foto: 'BIGPICTURESPHOTO.COM/BigPictures'
1/4
24.04.2011.
u 18:00

Politička suglasnost je tu, Hrvatska će postati 28. članica, ali tri ključne države – Velika Britanija, Njemačka i Francuska – imaju svoje agende, a datum ulaska Hrvatske ovisit će o njihovu dogovoru.

Neka vrste monitoringa nad hrvatskim ispunjavanjem obveza i implementacijom reformi prihvatljiva je i za Pariz, ali vjerovati je da bi se Pariz pri donošenju odluke priklonio mišljenju Berlina i Londona. Pariz zahtjev za monitoring veže s ulaskom Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor, što je Francuskoj iznimno velik problem, ali i pitanje na kojem vladajući grade dnevnopolitičku platformu. Francuska se, uz Njemačku, izrazito protivila propuštanju tih dviju država u schengenski prostor.

Iako je još prije mjesec i nešto lipanjski završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju bio na dugom štapu, taj rok – preciznije rano ljeto – danas opet izgleda dosezljiv. Politički bi lakomisleno bilo promatrati hrvatski pregovarački finiš samo u svjetlu ispunjavanja mjerila u poglavljima koja su još otvorena. Naravno, Hrvatska svoj dio posla, svoj dio pogodbe mora obaviti i to nitko ne dovodi u pitanje, no ulazak bilo koje države – pa tako i Hrvatske – u EU nije moguće apstrahirati od konteksta i od političkih te strateških interesa i očekivanja država članica. Politička suglasnost je tu, Hrvatska će postati 28. članica, ali tri ključne države – Velika Britanija, Njemačka i Francuska – imaju svoje agende, a datum ulaska Hrvatske ovisit će o njihovu dogovoru i zaključku što će datum završetka pregovora u lipnju ili pak kašnjenje od nekoliko mjeseci donijeti njima, ali i strateškoj budućnosti EU, pri čemu Hrvatska nikako ne može pobjeći od pitanja regije, nastavka integracije jugoistoka Europe i širenja EU. Stoga se ovih tjedana na relaciji London – Pariz – Berlin vodi žestoka diplomatska bitka hrvatskih diplomata, cilj koje je informiranje domaćina o tome što je Hrvatska postigla dosad i koji su rokovi za preostale poslove.

Prošloga tjedna pojavila se informacija da bi Britanija mogla dati zeleno svjetlo Hrvatskoj za završetak pregovora u lipnju, ali uz uvjet uvođenja monitoringa, odnosno praćenja reformi. To bi, u načelu, značilo da i dalje postoji instrument pritiska, ali i mogućnost usporavanja nastavka procesa. EU je jednom već pribjegao takvoj proceduri. Nakon što su se Rumunjska i Bugarska, i opet iz strateških razloga, bez previše zahtjeva iz Bruxellesa početkom 2007. priključile Uniji opterećene korupcijom, kriminalom i manjkavostima u pravosuđu, Bruxelles je morao reagirati nametnuvši im sistem monitoringa, službeno nazvan Mehanizam za suradnju i verifikaciju. Iskustvo tih dviju država zasigurno je otežalo pristupanje Hrvatske. Jednom opečen, EU takvu pogrešku ne želi ponoviti i u svoje okrilje pustiti države koje dokraja nisu počistile pred svojim vratima.

Hrvatski su pristupni pregovori s EU bez presedana, sustav mjerila kakav ima Hrvatska nije prolazila ni jedna druga država, Hrvatskoj su, komentiraju visoki izvori, bile nametnuti zahtjevi koje je bilo gotovo nemoguće izvršiti.

Cijelu priču pročitajte u Večernjakovom tjednom prilogu Obzor

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije