Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIO SE U UKRAJINI

Britanac osuđen na smrt javio se svojoj obitelji: 'Pogubljenje će se provesti'

A still image from Russian state TV footage that it said shows a captured British fighter at an unknown location
Foto: RUSSIAN STATE TV CHANNEL ROSSYIA
1/3
22.06.2022.
u 21:29

- Nema riječi, jednostavno nema riječi, mora da je svačija najgora noćna mora da se na ovaj način prijeti članu vaše obitelji - rekla je Aslinova baka Pamela Hall

Britancu kojeg je na smrt zbog borbi u Ukrajini osudio sud koji nije međunarodno priznat, u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), rečeno je da će se pogubljenje provesti, navodi njegova obitelj, prenosi BBC

Aiden Aslin rekao je svojoj obitelji kako su osobe koje su ga zarobile kazale da britanski dužnosnici nisu pokušali pregovarati u njegovo ime. Osim njega, osuđen je i drugi Britanac, Shaun Pinner

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nazvala je smrtne kazne "lažnom presudom bez apsolutno ikakvog legitimiteta". Također, istaknula je da s ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom razgovarala o naporima da se osigura oslobađanje ratnih zarobljenika koje drže ruski opunomoćenici.

Aslinova obitelj rekla je da su razgovarali s njim u telefonskom pozivu u kojem je rekao da su mu osobe koje su ga zarobile rekle da "vrijeme ističe".

Britanci Aiden Aslin, Shaun Pinner i Marokanac Brahim Saadoun
Foto: SUPREME COURT OF DONETSK PEOPLE'

- Nema riječi, jednostavno nema riječi, mora da je svačija najgora noćna mora da se na ovaj način prijeti članu vaše obitelji - rekla je Aslinova baka Pamela Hall za BBC.

- Aiden je bio izuzetno uznemiren kada je jutros nazvao svoju majku. Rekao je da mu je DPR rekao da nitko iz Ujedinjenog Kraljevstva nije uspostavio kontakt i da će biti pogubljen. Moram vjerovati u ono što nam je Aiden rekao, da će ga, ako DPR ne dobije neki odgovor, pogubiti. Očito se nadam da to nije istina - dodaje. 

Aslin i Pinner preselili su se u Ukrajinu 2018. godine i služili kao dio ukrajinskih oružanih snaga nekoliko godina prije ruske invazije. Zarobljeni su nakon što su tjednima branili opkoljeni grad Mariupolj. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike prema zakonima navedenim u Ženevskim konvencijama.

- Što bih trebala misliti nakon Aidenova jutrošnjeg poziva? Ne želim klonuti duhom, ali jako je teško. Ne mogu, a da ne mislim da treba uspostaviti kontakt između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije - navela je Hall. Aslin se uskoro trebao oženiti svojom ukrajinskom zaručnicom, koja je došla u Veliku Britaniju nakon njegovog zarobljavanja.

- Do sada bi bio oženjen, to je nešto što bih jako voljela. Želim da bude oženjen i da ima život kakav je želio - rekla je njegova baka dodajući da se nada da je Boris Johnson razgovarao o njemu i Pinneru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

VIDEO Ukrajinci smislili kako Ruse izbaciti iz pogona: 'Pripremili smo jedan dar za fašiste, bolest se masovno proširila'

Ključne riječi

Komentara 32

DA
Dammir
23:04 22.06.2022.

Separatisti nemaju nikakvo pravo suditi ikome

SN
sasa.novak.58
22:50 22.06.2022.

Pa naravno da će ruski četnici iz SAO Donbasa pogubiti ljude.

Avatar natovac
natovac
23:03 22.06.2022.

Čovjek je državljanin Ukrajine i borac regularne ukrajinske vojske tako da ne može biti plaćenik. Ruske separatiste bi trebalo suditi za terorizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije