Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Brigada koja je obranila Novu Gradišku dobila svoj trg

Nova Gradiška: Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 121. brigade
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/9
29.09.2018.
u 14:54

Središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske održana je danas u Novoj Gradiški.

Središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske održana je danas u Novoj Gradiški.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, gradonačelnik Vinko Grgić i ratni zapovjednik postrojbe, brigadir Josip Mikšić zajednički su kod Doma hrvatskih branitelja otvorili Trg 121. brigade. Ganeral Jurković, inače Novogradiščanin, naglasio je kako 121. brigada bila temelj obrane novogradiškog kraja, a već u jesen 1991. zajedno s ostalim postrojbama stvorila je i preduvjete za vojno-redarstvenu operaciju "Bljesak".  Time je novogradiški kraj obranjen od neprijateljske čizme.

– Danas, u čast svima onima koji su dali svoje živote za Hrvatsku, otvaramo Trg 121. novogradiške brigade Hrvatske vojske. Na taj način im odajemo počast, ali s druge strane posvećujemo taj trg budućnosti. Tu će se sastajati mladi, rađati nove ljubavi, to je budućnost Hrvatske i njena opstojnost – rekao je Jurković.

Nakon Vukovara, Nova Gradika je grad koji je u Domovinskom ratu dobio najviše granata po četvornom kilometru. Neprijatelj je u jeku najžešćih napada stigao do kilometar i pol od centra Nove Gradiške, ali zahvaljujući junaštvu pripadnika 121. brigade i ostalih postrojbi Hrvatske vojske grad je obranjen.

U jesen 1994. godine brigade je preustrojena u 121. domobransku pukovniju. Zajedno s pukovnijom, brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih.

Komentara 4

BA
bakulušić
14:59 30.09.2018.

Dobili su trg, barjak, Pupovca i Istanbulsku konvenciju.

RO
rotuutor
16:25 29.09.2018.

Gde je bila anemicna Andreja?

MV
Mijat vrdoljak
17:51 29.09.2018.

Ovdje neko nešto miješa i o nastanku i o ratnom putu 121. koji je bio zavidan i slavan. O brigadi koja je bila nosilac obrane ovoga kraja imam drukčije mišljenje jer je dotična brigada puno prije ustrojena a dala je na oltar domovine 168 svojih vitezova. Vi se raspitajte o kojoj brigadi je riječ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije