Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU referendum

Brexit ne šteti samo Velikoj Britaniji: Standard and Poor's snizio kreditni rejting Europske unije

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.06.2016.
u 23:20

"Nakon odluke britanskih glasača da napuste EU na referendumu 23. lipnja, ponovo smo procijenili našu analizu kohezije u EU, koju danas smatramo više neutralnim čimbenikom nego pozitivnim u ocjeni te cjeline", navela je agencija u priopćenju

Bonitetna agencija Standard and Poor's je u četvrtak za jedan stupanj smanjila dugoročni kreditni rejting Europske unije i objasnila svoju odluku nesigurnošću koja vlada u bloku nakon britanske odluke da izađe iz Europske unije.

"Nakon odluke britanskih glasača da napuste EU na referendumu 23. lipnja, ponovo smo procijenili našu analizu kohezije u EU, koju danas smatramo više neutralnim čimbenikom nego pozitivnim u ocjeni te cjeline", navela je agencija u priopćenju.

U ocjeni koja će povećati cijenu zaduživanja za 28-člani blok S&P je smanjio kreditni rejting EU-a na AA s AA+, uz stabilnu perspektivu, što znači da agencija ocjenjuje da dodatno smanjenje neće biti srednjoročno potrebno.

U ponedjeljak su S&P i Fitch smanjili ocjenu Velike Britanije. S&P je smanjio ocjenu zemlje na AA s najbolje ocjene AAA, dok ju je Fitch smanjio na AA s AA+. Relativno visoka ocjena EU "znači da držimo da će se države članice držati svoji proračunskih obveza prema EU-u", dodaje agencija.

Komentara 3

DA
Darko22
23:40 30.06.2016.

nači želite reći da nije kraj svijeta ako UK izađe iz EU...pa kako sad to, do maloprije ste nam govorili kako će cijeli svijet potonuti u kaos itd. ?

BA
bakulušić
23:55 30.06.2016.

Aha, sad će početi financijski "performansi". Tek toliko da se vidi tko kontrolira promet kapitala u svijetu i u čijim je rukama moć. "Mali otok", kako reče Putin, nije bez aduta ušao u igru.

DU
Deleted user
10:36 01.07.2016.

Prodavači magle opet drže uzde iako više ne jašu na konju nego ih konj vuče a oni nju škom ruju po zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije