Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNOGLASNA ODLUKA

Brexit: 27-orica podržavaju odgodu, o trajanju se raspravlja

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
23.10.2019.
u 21:10

U srijedu je Tusk preporučio državama članica EU da prihvate treću odgodu, do 31. siječnja, nakon glasanja britanskih zastupnika koji su načelno prihvatili  sporazum, ali su odbacili kratak rok britanskog premijera Borisa Johnsona.

Dvadeset sedam članica Europske unije načelno podržavaju odgodu brexita, ali i dalje raspravljaju o trajanju odgode, rekao je u srijedu europski izvor nakon sastanka veleposlanika u Bruxellesu.

Britanski premijer Boris Johnson je prošli tjedan s Bruxellesom dogovorio sporazum, ali ga britanski parlament nije ratificirao te je bio primoran, mimo svoje volje, zatražiti odgodu od predviđenog izlaska 31. listopada. 

"Svi su se suglasili za odgodu kako bi se izbjegao neuredni brexit. O trajanju odgode se i dalje razgovara", dodao je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je nastavio razgovore sa šefovima država i vlada, dodao je isti izvor. U srijedu je Tusk preporučio državama članica EU da prihvate treću odgodu, do 31. siječnja, nakon glasanja britanskih zastupnika koji su načelno prihvatili  sporazum, ali su odbacili kratak rok britanskog premijera Borisa Johnsona. Stajalište veleposlanika je bilo jednoglasno o potrebi odgode kako bi se prevladao zastoj s Londonom, rekao je jedan sudionik koji je također ocijenio da su diplomati uglavnom skloni dužoj odgodi, do 31. siječnja 2020.

Niti jedan drugi datum nije spomenut, reklo je nekoliko europskih izvora.Vlada je tvrdila da je brza procedura potrebna kako bi se zadovoljio rok idući tjedan, no zastupnici su poručili da im treba više vremena.  Odgodu mora jednoglasno odobriti svih 27 članica. One su to već učinile dva puta, oba puta uz negodovanje Pariza koji je na kraju pristao. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije