Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Zakon

Vraća se 10 posto mirovina koje je ‘skinula’ lijeva Vlada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.06.2017.
u 10:12

Braniteljski status omogućen je i pripadnicima postrojbi Narodne zaštite

Prezentacijom dugoočekivanog nacrta prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji jučer je otvorena javna rasprava u koju se, konstruktivnim prijedlozima, može uključiti cjelokupna zainteresirana javnost.

Ona je brojna: 505.694 osobe nose status hrvatskog branitelja, no kako od te brojke njih 386.187 ne ostvaruje nikakva trajna novčana prava po trenutačnom zakonu, novi ima za cilj zaustavljanje prakse neadekvatnog sustava vrednovanja doprinosa u Domovinskom ratu.

Povratak na tržište rada

Stoga nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjavanje braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvorene rokove za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvođenje naknade za nezaposlene branitelje (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede za branitelje i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Osim toga, donosi i ubrzanje stambenog zbrinjavanja, usklađivanje načina ostvarivanja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a.

Konkretnije, otvoreni su rokovi za nove statuse ratnih vojnih invalida po osnovi bolesti, a za hrvatske branitelje koji nisu imali obvezu sudjelovanja uvedena je mogućnost priznavanja statusa dragovoljca i za one s minimalno 100 dana borbenog sektora od 5. 8. 1990. do 31. 12. 1995. godine.

Braniteljski status omogućen je i pripadnicima postrojbi Narodne zaštite, koji to do sada nisu mogli, a koji su bili izravno angažirani u borbenom sektoru minimalno 100 dana od 30. 7. 1991. do 31. 12. 1991. U okrilje Ministarstva vraća se i opskrbnina te se proširuje i krug korisnika na članove obitelji pod određenim uvjetima.

Za provedbu novog zakona bit će potrebno 525 milijuna kuna.

– Prvi put u Ministarstvu smo izradili i svakodnevno usklađujemo statusna i materijalna pitanja branitelja. Posebno smo se usmjerili na one kategorije branitelja koje do sada nisu bile prepoznate. U prijedlogu novoga zakona obuhvaćeni su i branitelji koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivijih kategorija, njih 82.889 nezaposlenih koji nemaju nikakvih primanja – rekao je ministar Medved. Dio sredstava morat će osigurati Ministarstvo branitelja, a dio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, no Tomo Medved tvrdi da je sve usuglašeno i s Ministarstvom financija. Đuro Glogoški, jedan od članova projektog tima, najavio je povratak branitelja na tržište rada jer će korisnici mirovina moći raditi pola radnog vremena.

Povišica od 1. rujna

Zasigurno će dosta prijepora izazvati činjenica da su novim Zakonom bivši pripadnici HVO-a obuhvaćeni tek kroz zaštitu stečenih prava, što se odnosi na samo 949 korisnika za što će u 2018. godini biti potrebno 14 milijuna kuna, uz preduvjet donošena Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora između RH i BiH o suradnji.

No jedna od najvažnijih vijesti za korisnike braniteljskih mirovina jest da će Plenkovićeva Vlada povećati povlaštene mirovine 10% i time dokinuti odluku Milanovićeve Vlade iz 2013. godine koja je u tom postotku smanjila sve takve mirovine veće od 5 tisuća kuna čime je proračun godišnje štedio oko 330 milijuna kuna. Prestanak smanjenja, kako je najavio ministar, predviđa se s 1. rujna ove godine.

U Ministarstvu očekuju da će nacrt prijedloga zakona naći u saborskim klupama prije ljetne stanke, tijekom srpnja.

Komentara 47

BA
bakulušić
14:30 24.06.2017.

Htio sam nešto reći a onda shvatim da sam zalutao na jugoslavensku stranicu. I kao št pjesnik reče a ja ću ponoviti: - Bože mili kud sam zašo... Pozdrav svim hrvatskim braniteljima, ma gdje bili!

Avatar Becarina
Becarina
16:49 24.06.2017.

Svaka prava drzava brine o svojim veteranima koji su i njezin ponos.

KA
kažemja
21:28 25.06.2017.

A kome će te uzeti da bi ovima koji imaju 5000 kuna povlaštene mirovine još povećali za 10 %? Možda ovima koji za puni radni staž od 41 godinu imaju 2000 kuna ? Mater vam bezobraznu! Gori ste od SUBNORA!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije