Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA 'POVLAŠTENI

Branitelji su se odlučili slikati zbog izjava o privilegijama

branitelji
31.05.2010.
u 22:58

Projekt "Privilegirani, povlašteni ili ponosni" nastao je kao reakcija na nedavne izjave u negativnom kontekstu o povlaštenim mirovinama.

Četrdeset mu je godina, živi bez lijeve ruke i desne noge i ne buni se. No ima nešto mnogo vrednije – duh na kojem bi mu mogli pozavidjeti i fizički najzdraviji. Ime mu je Mladen Katavić, rodom je iz Bosne i Hercegovine, a njegova "ogoljena" fotografija bit će jedna od 43 slike ratnih vojnih invalida, koje će se javnosti otkriti u srijedu na otvaranju izložbe "Dani poslije" autora Damira Hoyke, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Izložba u organizaciji HVIDRA-e Grada Zagreba i Udruge specijalne policije HVIDRA-e Hrvatske dio je projekta "Privilegirani, povlašteni ili ponosni", koji je nastao kao reakcija na nedavne izjave u negativnom kontekstu o povlaštenim mirovinama. Na njih odgovaraju intimnim slikama kojima kao da poručuju: "Povlašteni smo? Dobro nas pogledajte pa recite koliko smo točno povlašteni?!"

Mislili su da je mrtav
Odgovaraju i pjesmom Ljiljane Canjuge, otiskanom na letku izložbe. Kad je čuju, prolaze ih trnci jer stihovi su preslika njihovih misli: "Sanjao sam noćas da te imam/Sretnu i okupanu suncem/Sanjao sam da trčim i držim te na dlanu/ i čuvam kao LIJEPU NAŠU/ Sanjam one dane prije kada sam bio, mogao i htio/ Ali tebe nije bilo tada – Moja privilegijo!!!/Kažu da sam privilegiran/ kažu da sam povlašten i jesam dok tebe imam.../a ja samo sanjam da rata nije bilo/ Da su rane koje vidiš jedine i da sam isti kao prije..."

Mladen s početka priče u ratu je bio od samog početka. Nastradao je 1994. kad je u akciji stao na poteznu minu ručne izrade. Do operacijskog stola trebalo mu je četiri-pet sati. Njegovi suborci, ne vjerujući da je Mlađo, kako su ga zvali, uspio preživjeti, njegovim su roditeljima već poslali obavijest o smrti.

– Kad me otac ugledao, rekao je da sam uskrsnuo – smije se Mladen pa nastavlja.

– Što mi je prolazilo glavom kad su nas stavili na nosila? Ništa! Pjevali smo: "Naša borba zahtijeva da kad se gine, neka se pjeva." To su samo trenuci u kojima se miješanjem straha, ponosa i hrabrosti dobiva snaga – kaže taj po struci knjigoveža koji je do rata restaurirao stare knjige iz XV., XVI. stoljeća...

Kratka kriza zbog velikih bolova uhvatila ga je nakon dva dana u bolnici u Splitu. Zavapio je: "Bože moj, šta sam ja kriv? Ako nisam učinio ništa dobro, nisam nikog ni zaj...". Ubrzo su ga prebacili u KB Dubravu u Zagreb u kojoj je bio primjer drugima. Već nakon nekoliko dana bilo mu je dosta ležanja pa je na štakama šetao hodnicima. Kad su ga, kaže, vojnici vidjeli na nogama, bilo im je neugodno reći da njih boli.

Radi resocijalizacije u Zagrebu je počeo studirati grafički dizajn, no s obzirom na pristojnu mirovinu, bavi se drugim stvarima. Igra pikado! To što nema ruku i nogu nije ga omelo da sa svojom ekipom, među ostalim, ne osvoji i treće mjesto na Europskom prvenstvu u Pragu.

Pomaganje ga ispunjava
Rado odlazi pecati i s bratom Alenom, koji je također u ratu teško ranjen, brine se o voćnjaku u BiH. Osim po vedrom, optimističnom karakteru, poznat je po tome što se ne žali jer kako kaže, "Bog ti na jednoj strani uzme, na drugoj ti daje". Patnje su ga duhovno pročistile. Ne opterećuje se nepotrebnim stvarima, naučio je cijeniti život te shvatio da će ga ljudi doživjeti onako kako se sam postavi prema sebi. Bitno je baviti se nečim.

A upravo je to nakon četiri godine tuge shvatio Ivica Šafarić, 90-postotni ratni vojni invalid i pukovnik, Podravac koji od rata živi u Dugom Selu. Od malena je sanjao o karijeri vojnika, a početak Domovinskog rata spriječio ga je da ode u Legiju stranaca. Izgubio je vid na jednom oku, a rukom ne može micati.

– Kad su me prisilili da odem u mirovinu, zapao sam u teško stanje, pomišljao na svašta. Aktivno sam se uključio u HVIDRA-u i sada sam zaokupljen pomaganjem suborcima – kazao je Ivica.

Komentara 80

IN
Indexid
23:10 31.05.2010.

Nitko ovim ljudima ne može prigovoriti da imaju privilegije. Bilo bi dobro da polovica invalida na ovim slikama bude prikazana u nogometnim dresovima i potpuno zdravi za pultom kladionice. Jer polovica invalida koji se tako vode pobjeđuje na malonogoemtnim turnirima. Stvarnim invalidima skidam kapu i nije mi žao raditi za njihovu mirovinu

OB
-obrisani-
23:16 31.05.2010.

Ovakvi junaci ne smiju doći u pitanje nikako i nikada! Ali da ima šminkera koji su cjeli rat šetali uniformu a nisu vidjeli fronta... toga ima!

DU
Deleted user
23:09 31.05.2010.

Svaka čast i fotografu i onima koje je portretirao, ali mislim da točka spora u javnosti nisu oni koji su stvarni invalidi rata nego niz onih koji su se invalidskog statusa i pratećih privilegija domogli preko famoznog PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj). Dakako, postoji određen broj osoba koje doista pate od psih. problema nastalih u ratu, ali su komisije i psihijatri bili veoma široke ruke i te spasonosne dijagnoze u smjeru doživotne rente su udijeljene mnogima koji su tamo \"zaglumili\". I jasno da je dio javnosti ogorčen jer ti isti koji su imali \"stilske vježbe\" pred psihijatrima ili su ih jednostavno potplatili uživaju prilična primanja i još se drsko cereče svima onima koji mukotrpno rade. I na kraju da ne bi bilo zabune - sjetite se koliko panike u njihovim redovima je izazvao svojedobni prijedlog Vlade da im se oduzmu vozačke dozvole jer je i više nego evidentno da netko tko ima tako gadne psih. probleme da je umirovljen nema psihofiz. sposobnosti za upravljanje motornim vozilom. A mnogi invalidi tog \"tipa\" kupili i auto na povlastice i još se besplatno vozili AC! Znači, nije kritika javnosti oštricom prema istinskim, nedvojbenim, invalidima domovinskog rata i njima je malo koliko god im dali jer su tjelesno osakaćeni nego prema \"glumačkoj akademiji\" među braniteljima. Ti su posrkali bijes javnosti, polaznici te \"škole\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije