Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šumovi u komunikaciji?

Branitelji ipak neće imati prednost pri izboru ravnatelja

Branitelji su počesto bili žrtve političkih manipulacija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
25.05.2018.
u 06:35

Prema ovakvom tumačenju, nezaposleni branitelj s iskustvom u prosvjeti imao bi prednost i pred ravnateljima s braniteljskim statusom

Silna zbrka na relaciji Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Ministarstvo branitelja jučer je uzburkala duhove u školskom sustavu, na političkoj sceni, ali i u javnosti. Naime, uoči donošenja novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ova je populacija imala prednost pri zapošljavanju na nastavničkim poslovima, no ne i na rukovodećim pozicijama. Zakonskim promjenama koje su stupile na snagu u prosincu 2017. iz stare je verzije Zakona ispala formulacija “osim na rukovodećim pozicijama”, čime su stečeni uvjeti za prednost pri zapošljavanju i na poslovima, primjerice, školskih ravnatelja.

Ljutiti prosvjetari

Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopisom od 9. ožujka 2018. od Ministarstva hrvatskih branitelja zatražilo očitovanje vezano uz primjenu Zakona u postupcima izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova na koje se Ministarstvo hrvatskih branitelja očitovalo već desetak dana poslije.

No, u ministarstvu Blaženke Divjak njihovo su očitovanje iščitali, ispostavilo se, na pogrešan način. Naime, pismena uputa osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima, koju je 16. svibnja odaslala ministrica obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženka Divjak, šokirala je i na noge podigla zaposlene u sustavu. Prema tom naputku, škole i učenički domovi odsad će nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja na nepošten način: ako se na natječaj za ravnatelja javi bilo tko iz ove kategorije braniteljske i stradalničke populacije, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati koji nisu branitelji.

Osim na branitelje, ovo bi se pravilo prednosti, koje se odnosi na neku od 1300 rukovodećih pozicija u hrvatskim školama, primjenjivalo i na djecu stradalih i nestalih branitelja, hrvatske ratne vojne invalide, ratne dragovoljce, članove uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja. Prema ovakvom tumačenju, nezaposleni branitelj s iskustvom rada u školi bio bi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru, dok bi ostali bili obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje s braniteljskim statusom koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni.

Na reakciju nije trebalo dugo čekati. Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja promptno su najavili pritužbu na tumačenje ministrice odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima, koje smatraju nezakonitim, govoreći da će po pravdu, ustreba li, i na Ustavni sud. Tvrde da su ovim naputkom uskraćena njihova prava te da se u korist Zakona o braniteljima zaobilazi Zakon o odgoju i obrazovanju, te zatražili hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje. U svojoj prvoj izjavi nakon bure koja se podigla u javnosti, ministrica Blaženka Divjak izjavila je za Hinu kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama ne predstavlja njezinu odluku, već objašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.

“Sinergijski efekt”

No, ubrzo su reagirali iz ministarstva Tome Medveda, odakle su se ogradili od ministričina naputka, inzistirajući kako njezino tumačenje ne proizlazi iz prethodnog očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja. Naglasili su kako iz njihova očitovanja “jasno proizlazi da se postupci vezani za imenovanje na tzv. mandatne funkcije trebaju provoditi sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, odnosno da hrvatski branitelji imaju pravo prednosti – samo pod jednakim uvjetima.

U konačnici, u poslijepodnevnim satima jučer se oglasila i ministrica Blaženka Divjak koja je zbog “nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja” zatražila hitan sastanak na razini pravnih službi Ministarstva obrazovanja i Ministarstva branitelja oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja.

– Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije – poručila je Divjak.

Nakon što su se na društvenim mrežama mnogi požurili nabaciti blatom po braniteljima, valja reći i to da je ova populacija počesto bila žrtvom političkih manipulacija, no ovoga puta, žrtvama su ih učinili šumovi u komunikaciji i aljkavost birokratskog aparata, ni krive ni dužne.

Treća godišnjica početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici u Zagrebu:

Branitelji su počesto bili žrtve političkih manipulacija
1/36
Ključne riječi

Komentara 40

Avatar 123456
123456
08:31 25.05.2018.

važno je da su branitelji imali prednost kad je trebalo bez oružja zaustaviti srpske tenkove i koljaće. Da tada nisu "imali prednost" danas o ovoj temi ne bi razgovarali jer bi svi ravnatelji bili srbi-četnici i svi bi tada bili zadovoljni - jel bando petokolonaša, špijuna i izdajnika?!

BA
barbaizamerike
07:30 25.05.2018.

AN KeTA : dva ista kandidata jedan branitelj drugi nije prednost branitelju tako je u svim zemljama svita za drzavne poslove vojnik ima prednost za poso postara ili direktora ili vozaca ili bilo koji drzavni poso

LI
liskovaca
06:52 25.05.2018.

Premijerka Pupovac naredila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije