Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVDA Primjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja unijela mnoge nejasnoće

Branitelji bez mirovine, pa rade za 5 KM da prežive

12.12.2008.
u 23:00

Primjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji unio je mnoge novine, ali i nejasnoće kada je u pitanju položaj branitelja koji su napustili vojsku u razdoblju od 2002.

Bez prava na mirovinu
Riječ je o populaciji koja je u to vrijeme sporazumno raskinula ugovor o radu i uzela otpremninu od 10.000 KM, a u tom su razdoblju imali 40 godina života i 20 godina radnog staža. Svi oni, osim otpremnine, nisu ostvarili više niti jedno pravo. Prije nekoliko mjeseci objavljen je poziv svim braniteljima koji su 2002. sporazumno raskinuli radni odnos da se ponovno obrate Udruzi razvojačenih branitelja u Sarajevu kako bi se zajednički pokušalo ostvariti pravo na mirovinu. Prema riječima Zdenka Markovića, predsjednika Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevske županije, do sada se na javni poziv prijavilo oko 250 pripadnika HVO-a. Zahtjevi ove populacije odnose se na osiguranje prava na mirovinu, a što je sukladno novom zakonu moguće ostvariti.

- Dovedeni smo u diskriminirajući položaj u odnosu na ostale pripadnike Vojske FBiH. U ono vrijeme nismo imali drugog izbora, bilo je - uzmi ili nećeš dobiti ništa. Danas smo mišljenja da smo već tada zakinuti i da nam je onemogućeno pravo na ostvarenje mirovine, kaže Marković. Već su održani razgovori s hrvatskim zastupnicima u Domu naroda FBiH koji su obećali pomoć u rješavanju ovog problema. Najveći broj branitelja nalazi se na nadnicama i za 5 KM po satu radi razne poslove kako bi prehranio obitelj. Težak materijalni položaj tjera ih na razne situacije. - Potrebno je izvršiti provjere u ovoj populaciji i krenuti od onog najsiromašnijeg branitelja, a nikako, kao što se do sada radilo, od generala ili pukovnika kojima su sva prava riješena, ističe Marković.

Upitan omjer novca
Isto tako, i pripadnici Armije BiH koji su također u to vrijeme dobili tek 10.000 KM, a njih je oko 200, pokrenuli su razgovore sa svojim zastupnicima i nadaju se njihovoj podršci. - Na ovom pitanju radimo zajedno jer jedino tako možemo ostvariti svoja prava. Iako nam se spočitava da se veći iznos odvaja za braniteljsku populaciju, upitno je kome to ide i jesu li sredstva ravnomjerno raspoređena. Sadašnji omjer podjele sredstava je 1:9 u korist pripadnika Armije BIH. Država mora prihvatiti činjenicu da je HVO sastavni dio Vojske FBiH te da smo se i mi borili za ovu državu, kategoričan je Marković koji vjeruje u pozitivan ishod pokretanja procedure za ostvarivanje prava.




Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije