Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIP odlučio

Branimir Glavaš se može vratiti u Sabor

Branimir Glavaš
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
21.04.2017.
u 11:48

Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) pozitivno je odgovorilo na zahtjev Branimira Glavaša (HDSSB) da se ponovno vrati u zastupničke klupe, što znači da će ih napustiti njegov zamjenik Josip Salapić. Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci, dakle od 3. svibnja. MIP je o Glavaševu zahtjevu odlučio pozitivno, jednoglasno i bez rasprave.

Zastupnik ima pravo jednokratno za trajanja mandata staviti mandat u mirovanje, što je Glavaš i učinio, rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek (HDZ). Glavaševom odlukom da se vrati u Sabor najelegantnije se rješava prijepor nastao nakon što su se, sada već bivši HDSSB-ovci, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić pobunili protiv odluke MIP-a da Glavaša u Saboru zamjeni Salapić.

Odbili zahtjev za skidanje imuniteta Madjeru

Šišljagić i Burić upozorili su da je tom zamjenom, kao i 'zelenim svjetlom' koje joj je dao MIP prekršen Zakon o izborima zastupnika koji propisuje da zastupnika mijenja kandidat koji ima više preferencijalnih glasova (u ovom slučaju Šišljagić i Burić imali su ih više od Salapića), a tek ako takvog nema na listi onda zamjenu određuje politička stranka. MIP je, držeći se dosadašnje prakse, odbio prijedlog da se zbog privatne tužbe skine imunitet zastupniku Mladenu Madjeru (HSS).

Privatnu tužbu protiv Madjera podnio je Josip Krajačić u srpnju 2013. Općinskom sudu u Koprivnici tereteći ga za dva kaznena djela – uvredu i prijetnju. Činjenica da je tužba podnesena u srpnju, a da o imunitetu odlučujemo četiri godine kasnije dovoljno govori o stanju u sudstvu, odnosno pravosuđu, konstatirao je Tomislav Klarić (HDZ). Odluku da se Madjeru ne skine imunitet, MIP je donio bez rasprave i jednoglasno. O obje odluke konačan će sud dati Hrvatski sabor.

>>Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske zbog neučinkovite istrage

>>Branimir Glavaš na pozornicu u Osijeku stigao uz Škorinu pjesmu 'Sude mi'

Komentara 8

Avatar sindarela
sindarela
12:53 21.04.2017.

Sad ćemo imati Hrvatski Sabor u pravom smislu kad nam bude u Saboru sjedio domoljub, "heroj" bivši general HVO-a pored ovoga Plenki je niko i niš pa ovaj je "branitelj" na njega Plenković računa Bravo gdje je tu Božo Pravedniedni ala vam vjera ja s ovim ni u kinu nebi sjedila a kamoli u Saboru

BU
Bubalamala
12:30 21.04.2017.

Ako je ovo istina, onda se ne treba više ni ćemo čuditi.Rezultat je to besramnih zakona !

Avatar mama mia
mama mia
12:59 21.04.2017.

Mi se rugamo Srbima a ni zrno nismo bolji od njih i u njih u Saboru isto sjede bivši zločinci što mogu oni zašto ne bi mogli i mi mašala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije