Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANIMIR BUNJAC

'Haški sud je u najmanju ruku donosio čudne i nejasne presude'

Sabor nastavio sjednicu raspravom o Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2017.
u 11:34

Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio je kako rad Haaškog suda prije svega obilježava izazivanje brojnih kontroverzija.

Presuda Haaškog suda bosansko-hercegovačkoj šestorici generala, ali i sam rad tog suda, i dalje intrigira zastupnike u Hrvatskom saboru koji su i jutros saborsko zasjedanje prije rasprave o konačnom prijedlogu takozvanog lex šerif započeli zahtjevima za stanke. HDZ-ova Ljubica Lukačić stanku je iskoristila kako bi u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u nedjelju pozvala sve građane na podizanje razine svijesti o osobama s invaliditetom kako bi se i dalje dizale njihove mogućnosti za što kvalitetniji život.

Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio je kako rad Haaškog suda prije svega obilježava izazivanje brojnih kontroverzija.

– Haaški sud u najmanju ruku donosio je čudne i nejasne presude, primjerice, nevini general Ante Gotovina prvostupanjskom presudom bio je osuđen na 20 godina, zločinac Vojislav Šešelj pušten je iz Haaga jer je navodno bio smrtno bolestan, a sad vidimo da nije i da je pušten po nečijem nalogu. Veselin Šljivančanin dobio je samo deset godina zatvora za razoreni Vukovar, dok se s druge strane kod nas za jedno ubojstvo daje 40 godina zatvora. Bez obzira na sve to, možemo zaključiti da se u Haagu prije svega sudilo pojedincima, ne vojskama, a najmanje državama ili narodima. Kao povjesničar mogu reći – budite sigurni da nam Haaški sud neće pisati povijest niti bi to znao, pa javnost može biti mirna – kaže Bunjac. Jedino pozitivno u svemu, dodaje, jest što taj sud sada prestaje s radom i više neće donositi nikakve presude.

– Konačno smo ih se riješili. Kao pouka ostaje činjenica da Hrvatska sljedeći put kad bude izručivala svoje građane bilo kome ili priznavala nadležnost nekog suda treba dobro razmisliti – naglašava Bunjac.

Osvrnuo se i na tragični završetak rada tog suda samoubojstvom Slobodana Praljka te kritizirao stranke i političare koji u tom trenutku tragedije nisu reagirali smireno i dostojanstveno nego su, tvrdi, stvarali histeriju.

– Trebali su ostati mirni, ne pozivati na nasilje i ne koristiti primitivni rječnik, čemu smo svjedočili i ovdje jer su pojedinci iz vladajućih stranki pozivali na fizički obračun i bacali stvari na zastupnike. Stoga i ne čudi da su njihovi simpatizeri pozivali na ubijanje političara. Šteta je da se HDZ nije ogradio od tog pozivanja na nasilje – kritizira Bunjac, a kritiku je uputio i zastupnicima SDP-a i GLAS-a koji jučer nisu sudjelovali na minuti šutnje u Saboru.

– Nisu došli na minutu šutnje, iako je bila za sve poginule branitelje i žrtve rata u Hrvatskoj i BiH, dakle ništa sporno, ni jedno ime i prezime nije se spominjalo, pa je ta reakcija bila pretjerana i nepotrebna – zaključuje Bunjac.

Ni Mostov Miro Bulj nije zadovoljan reakcijama određenih pojedinaca na presudu te poziva sve na širenje istine o Domovinskom ratu. Branitelje koji su ginuli u Hrvatskoj i BiH najviše boli što su ih zaboravile sve dosadašnje politike, dodaje.

Sabor nastavio sjednicu raspravom o Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi
1/8

– Nikad se više branitelju, hrvatskom generalu, građaninu ne smije dogoditi da država radi protiv njih, kao što se dogodilo braniteljima koje je država isporučivala međunarodnim sudovima – kaže Bulj, pa proziva bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića za "dilanje" transkripata, Vesnu Pusić za izjave da je Hrvatska bila agresor u BiH, Vladimira Šeksa za izjavu da generala Gotovinu treba locirati, identificirati, uhititi i transferirati, ministricu kulture Ninu Obuljen jer je knjige Slobodana Praljka o ratu označila kao šund.....

– Je li današnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković mogao napraviti više dok je bio ministar vanjskih poslova, je li štitio Hrvate u BiH, hoće li ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pokazati malo kajanja jer on je za vrijeme vladavine Ivice Račana bio veleposlanik u Srbiji, iste godine kada je podignuta optužnica protiv šestorice generala, on je postao predstojnik ureda Stipe Mesića koji je sudu dilao dokumente, a onda jučer licemjerno stoji uz Plenkovića i glumi tugu zbog presude. Neka otvoreno kaže kakvu je politiku vodio, što je učinio za šestorku i zaštitu nacionalnih interesa – zanima Bulja koji sve poziva da više ne šute. Proziva ponovno Jandrokovića da nije štitio hrvatske interese, pa mu on uzvraća kako je nekorektan jer komentira netočne medijske napise koji su, tvrdi, bili podmetanja.

– Preozbiljne su stvari tu da bi me prozivali za izdaju. Čujete li me, malo pazite što govorite – rekao je Jandroković Bulju, na što mu je on kazao da mu prijeti i da ga neće ušutkati.

HDZ-ova Ljubica Lukačić podsjetila je da se u nedjelju 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji prati i prigodni program kroz koji će osobe s invaliditetom upozoravati na svoj položaj u Hrvatskoj.

– Jučer je premijer sa suradnicima primio predstavnike udruga i saveza osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli što je učinjeno u zadnjih godinu dana, gdje smo sada i koji su nam prioriteti u 2018. godini. Zajednički rad s Vladom pokazao se vrlo plodonosan u ovoj godini, donijeli smo niz zakona, a na nivou ministarstava i niz podzakonskih akata kojima poboljšavamo kvalitetu življenja osoba s invaliditetom. S osobitim zadovoljstvom mogu reći da je ovaj visoki dom učinio sve kako bi sjednice Sabora i Vlade mogli pratiti i naši gluhi građani – kaže Lukačić. Osobe s invaliditetom jesu zadovoljne, dodaje, ali se i dalje susreću s niskom razinom svijesti o njima.

– Zato molim vas kolege, vas zastupnike u novom visokom domu, kao i sve građane i medije da zajedno podižemo razinu svijesti o osobama s invaliditetom jer jedino tako možemo izjednačavati njihove mogućnosti, oni to zaslužuju. Vjerujem da ćemo u 2018. godini donijeti još veći broj zakona kojima ćemo poboljšati kvalitetu življenja – zaključila je Lukačić.

Nakon stanki, Sabor nastavlja s raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi poznatijem kao lex šerif, kojemu se oporba protivi jer će, tvrde, zbog njega lokalni čelnici postati nesmjenjivi. Rasprava o ovom zakonu počela je u srijedu, ali je prekinuta zbog tragičnih zbivanja u Haagu i samoubojstva Slobodana Praljka, pa se nastavila tek danas jer se jučer prema prijašnjim planovima glasalo o proračunu za iduću godinu.

Oporba lex šerif još naziva lex faraon i lex šerif Bandić.

 

Komentara 10

NO
Norway
12:44 01.12.2017.

I gluhi i slijepi

VL
????
22:55 01.12.2017.

Haški sud zapravo nikome ništa nije dokazao, što najbolje govori o svoj bijedi tužiteljstva s obzirom na dokaze protiv Srba koji nikada nisu ni skrivali svoje ciljeve i koji su se javno na televiziji hvalili svojim "pothvatima".

RS
Rodjen_spreman
17:28 01.12.2017.

Pa vama iz Smrdije još​ nije jasno da vi sami sebe lažete i što ste veći gubitnici više i još više lažete,a to vam je u krvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije