Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužitelj u Beogradu

Brammertza zanima tko je u Srbiji štitio haaške optuženike

'Serge Brammertz, the main prosecutor of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), speaks during a news conference on the charges against former Bosnian-Serb general Ratko
Reuters/Pixsell
09.10.2012.
u 09:06

Želi informacije o trenutačnom stanju vođenja postupaka za ratne zločine u Srbiji i o suradnji u području kaznenog prava sa susjednim zemljama

– Još jedno važno pitanje koje ćemo razmatrati s vlastima jest neophodnost rasvjetljavanja okolnosti pod kojima su optuženi mogli ostati zaštićeni od pravde toliko godina i da tako dugo imaju potporu. I pored angažmana nakon posljednjih uhićenja i obećanja da će voditi istragu i postupke protiv mreža koje su podržavale optužene tijekom njihova bijega, srpske vlasti do danas su mogle ponuditi puno više. Dakle, predstavljeno je malo konkretnih rezultata – rekao je za beogradske Večernje novosti glavni haaški tužitelj Serge Brammertz koji je sinoć doputovao u službeni posjet Beogradu, a danas će početi razgovore s najvišim državnim dužnosnicima.

I prije dolaska Brammertz je najavio da ga najviše zanima tko je u Srbiji iz struktura vlasti godinama štitio haaške bjegunce te naglasio kako uhićenjem Mladića i Hadžića nisu prestale obveze Srbije prema Haagu.

– Suštinska etapa u suradnji ostvarena je prilikom uhićenja posljednjih preostalih optuženih prošle godine. Nakon ovog izvrsnog rezultata, možemo se zapitati što je onda još ostalo za učiniti, ali posao ovim nije završen. Da bi se priveli kraju prvostupanjski postupci i predmeti u žalbenom postupku, kao što to želi Vijeće sigurnosti, i dalje zahtijevamo punu i sveobuhvatnu suradnju srpskih vlasti. Tako u okviru postupka koji su u tijeku i dalje šaljemo zahtjeve za dobivanje pristupa svjedocima, dokumentima i arhivi – objasnio je Brammertz dodajući kako želi informacije o trenutačnom stanju vođenja postupaka za ratne zločine u Srbiji i o suradnji u području kaznenog pravosuđa sa susjednim zemljama.

Glavni haaški tužitelj zadovoljan je tijekom suđenja Mladiću i Karadžiću te je Novostima rekao da Haaški tribunal nema mandat voditi kriminalističko istraživanje o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji pa to neće ni biti tema njegovih beogradskih razgovora iako su srpski mediji, a i političari, najavljivali da će i o tome biti razgovora s Brammertzom.

Komentara 17

OB
-obrisani-
10:08 09.10.2012.

A kako bi znali da Brammertz postoji ako ne bi radio na starim i potrošenim predmetima.Zakasnio je najmanje nekoliko godina sa tom istragom i to iz političkih,a ne iz sudsko pravnih razloga.To je samo jedan u nizu dokaza da je haški sud za ratne zločine na području bivše sfrj politički i politikantski sud.

OB
-obrisani-
10:54 09.10.2012.

gospodine Brames kako to da vas ne iteresuje laži kojima se služio bivši nemački ministar Gernad Šreder (Gegnad Snrčder) Džemioja Šea(Jamia Shea). Dokumentartac su napravili nemački novinari što dodatno daju težinu zločinačkom napadu na suverenu državu koristeći se lažima dokumentaractarac pod nazivom "počelo je sa jednom laži Nemačka propaganda"

ZA
zagi55
18:29 09.10.2012.

g Bramertz očito nezna s kim ima posla! a da pitaš samog predsjednika Srbije,što zna o tome,puno bi ti pomoglo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije