Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haški sud

Brammertz: Sve ćemo učiniti kako bismo dokazali Šešeljevu krivnju

Serge Brammertz
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
16.05.2016.
u 09:19

Potvrdio je i kako su u haaškom tužiteljstvu svjesni da su mnogi razočarani i presudom Radovanu Karadžiću jer ona, iako osuđujuća, nije potvrdila počinjenje genocida osim u Srebrenici.

Rušenje prvostupanjske presude kojom je Vojislav Šešelj oslobođen optužbi za ratni zločin prvorazredna je zadaća za tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz kako ga danas citira sarajevski "Dnevni avaz".

U inervjuu za ovaj list Brammertz je kazao kako će se tužiteljstvo ICTY-a "snažno zalagati" da se oslobađajuća presuda Šešelju ukine.

"Želim biti potpuno jasan: nismo zadovoljni i znamo da pred sobom imamo važan posao", kazao je Brammertz.

Potvrdio je i kako su u haaškom tužiteljstvu svjesni da su mnogi razočarani i presudom Radovanu Karadžiću jer ona, iako osuđujuća, nije potvrdila počinjenje genocida osim u Srebrenici.

"Važno je ne izgubiti iz vida činjenicu da su suci utvrdili kako je Karadžić odgovoran za ogromni broj zločina uključujući genocid, progon, istrebljenje, ubojstva i deportacije. Rekao bih da je to poruka prvostupanjske presude", kazao je glavni tužitelj ICTY-a.

Brammertz je izjavio i kako očekuje da će prvostupanjska presuda Ratku Mladiću biti izrečena potkraj 2017. godine. Ustvrdio je kako su tužitelji u tom slučaju predočili obimne dokaze za koje drži da dokazuju Mladićevu krivnju izvan svake razumne sumnje.

Brammertz je ocijenio kako i danas unutar BiH nedostaje zajedničko razumijevanje prošlosti što priječi napredak te zemlje.

"Isuviše često se dešava da se ratni zločinci slave a da se nitko ne sjeća i ne govori o stvarnim herojima koji su tijekom sukoba bili protiv podjela na nacionalnoj osnovi", kazao je Brammetz.

Poručio je kako je unutar BiH nužno graditi konsenzus u svezi s europskom budućnošću te zemlje no upozorio je kako će se teško krenuti naprijed bez ozbiljnog suočavanja s prošlošću.

>> Serge Bramertz: Revidirajte svoju presudu i proglasite Šešelja krivim

Komentara 13

NO
Norway
09:54 16.05.2016.

Jado,moras biti talentiran da ne uspijes dokazati krivnju Seselja.

NI
Nik123
10:19 16.05.2016.

Naravno da ces sve uciniti kad si ovom presudom dokazao svoju nesposobnost i nepotrebnost tog suda

IV
ivanjoksimovic
10:25 16.05.2016.

Pa ste cekali do sada? Nije njemu sudjenje trajalo 5 dana, vec toliko godina, uz masineriju od par hiljada savetnika, istrazivaca, potkupljinih svedoka, pravnika ... a on cak i bez advokata. Pa mu nista nije dokazano. I ne samo to, nego je kompromitovao i sud, o brojne svedoke i medjunarodno pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije