Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN Glavni tužitelj Haaškog suda podnio izvješće Vijeću sigurnosti i zaželio od RH sve tražene dokumente

Brammertz proziva, a Jurica objašnjava

12.12.2008.
u 18:28

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz danas je na East Riveru, podnoseći redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, prozvao Hrvatsku zbog izostanka predaje ključnih dokumenata i arhive iz predmeta Gotovina.

“Važno je da se ti dokumenti hitno dostave Haagu. Naglašavam da je Hrvatska odgovorila na većinu zahtjeva za pomoć koje smo dostavili iz Tužiteljstva. U proteklih godinu i pol u kontaktima s hrvatskim vlastima uporno tražimo pristup ključnim dokumentima u predmetu generala Gotovine“.

Brammertz je na sjednici VS-a kojom je predsjedavao hrvatski veleposlanik Neven Jurica naglasio kako je Tužiteljstvo, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da dobije tražene dokumente, uz pomoć sudskog vijeća Tribunala naredilo Zagrebu da podnese detaljno izvješće u kojem će navesti sve radnje poduzete da se dođe do svih dokumenata.

Hrvatska je potom, naglasio je, podnijela izvješće i potrebne dokumente, ali ne sve što je očekivano u Haagu.

Britanski, američki i drugi veleposlanici zemalja članica Vijeća sigurnosti pozvali su Hrvatsku da u potpunosti surađuje s Tužiteljstvom u Haagu pohvalivši još jednom Zagreb zbog uhićenja generala Gotovine 2005. godine.

- Hrvatska je Tužiteljstvu predala gotovo 2000 osjetljivih državnih dokumenata u predmetu Gotovina i učinit će sve što je u njenoj moći da ispuni zahtjev za dodatnim dokumentima - objasnio je veleposlanik Jurica na sjednici VS-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije