Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haaški tužitelj

Brammertz: Oluja je bila legitimna akcija, osuđeni su pojedinci

\'25.05.2010.,Pantovcak, Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske prima Sergea Brammertza, glavnog haskog tuzitelja. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/4
23.04.2011.
u 08:45

Glavni haaški tužitelj na predavanju u Bruxellesu objasnio da presuda protiv generala nije presuda protiv RH jer se oslobađao hrvatski teritorij

Oluja je bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja. Presuda generalima nije presuda protiv hrvatskog naroda ili hrvatske države nego protiv pojedinaca – jasan je bio glavni haaški tužitelj Serge Brammertz kad se u predavanju o međunarodnim kaznenim istragama osvrnuo na nedavnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Time je, vrlo jasno, otklonio bilo kakve špekulacije da se iz te presude iščitava ili da presuda znači kriminalizaciju akcije Oluja, cijelog Domovinskog rata, branitelja, ali i cijele hrvatske države.

>>Ivan Vekić: O paljenju je Tuđmanu pričao Mesić

Nitko nije likovao

Brammertz je bio glavni govornik konferencije pod nazivom Izazovi međunarodnih kaznenih istraga koju su u srijedu u Bruxellesu organizirali Egmont – Kraljevski institut za međunarodne odnose i Udruga za UN te je dio predavanja posvetio Hrvatskoj i suđenju generalima, dajući širi kontekst u kojemu se zbila akcija Oluja. Bila je to ujedno prva reakcija glavnog tužitelja, koji 4. svibnja dolazi u Zagreb, na prošlotjednu presudu. Opisujući zločine za koje su optuženi i zajednički zločinački pothvat, Brammertz je objasnio da je riječ o hrvatskom teritoriju koji su nekoliko godina pod okupacijom držali lokalni Srbi potpomognuti Srbijom i Jugoslavenskom armijom.

>>Karamarko: Tuđmanovu građu Mesić je odbio zapečatiti u arhivu

Glavni haaški tužitelj izričito je istaknuo da je Oluja bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, ali to ne znači da su se pritom mogli činiti zločini, dodao je. Inzistirajući na individualizaciji krivnje, Brammertzove izjave podudaraju se s reakcijama stranih diplomata i visokih dužnosnika koji, začuđeni, promatraju interpretacije u dijelu hrvatske javnosti da presuda generalima znači kriminalizaciju rata ili države. Da je cijela hrvatska država zaista temeljena na zločinačkom pothvatu, zar mislite da bi uopće došlo u obzir pregovarati o članstvu u EU, pitaju se, ali i dodaju da je tomu tako, "sigurno bi se već našao netko tko bi likovao". Uostalom, posjet pape također daje jasan signal da nema govora o takvim porukama.

Suradnja je dobra

Suradnja s državama u pronalaženju i predavanju dokaza o počinjenim zlodjelima teška je i komplicirana, nastavio je Brammertz u Bruxellesu. U tom je smislu u slučaju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju presudna za EU politika uvjetovanosti, istaknuo je.

– Hrvatska u početku nije prihvaćala suradnju, a u posljednjih je nekoliko godina ona općenito dobra – ocijenio je Brammertz.

>>Mesić: Brijunski transkript Haagu nisam dostavio ja, nego Karamarko

>>Karamarko: POA nije poslala brijunske transkripte u Haag

Komentara 491

ZR
zr
11:31 23.04.2011.

A gde nam je nesalomljiva

ZR
zr
12:07 23.04.2011.

NOmad posto nece ja i sam tosvatih pa putujem kroz madjarsku

ZR
zr
11:47 23.04.2011.

Tako ako cemo da razgovaramo civilizovano argumentovano moze ako ne vracam se na zezanciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije