Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pred lice pravde

Brammertz: Da nije bilo Haaškog suda, ne bi bilo ni pravde za žrtve

\'25.05.2010.,Pantovcak, Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske prima Sergea Brammertza, glavnog haskog tuzitelja. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/PIXSELL
01.04.2012.
u 09:27

Od 1993. godine nekoliko je tisuća svjedoka, od kojih su mnogi žrtve, došlo na Sud ispričati svoju priču – rekao je u intervjuu za T-portal glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

– Haaški sud treba biti upamćen po tome što je pred lice pravde izveo neke od najviše rangiranih političkih i vojnih vođa zbog najtežih zločina počinjenih devedesetih tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Sud je optužio 161 osobu i nema bjegunaca na slobodi. To je značajno postignuće koje je pri samom osnivanju Suda bilo nemoguće predvidjeti. Haaški sud je počeo s radom u trenutku kada nacionalni sudovi nisu htjeli i nisu mogli izvesti ratne zločince pred lice pravde. Da nije bilo Haškog suda, vjerojatno ne bi bilo ni pravde za žrtve. Od 1993. godine nekoliko je tisuća svjedoka, od kojih su mnogi žrtve, došlo na Sud ispričati svoju priču – rekao je u intervjuu za T-portal glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Istaknuo je da je Haaški sud prvi put utvrdio mnoge činjenične i pravne presedane, uključujući, kako kaže, činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid i da je silovanje korišteno kao instrument etničkog čišćenja.

– Procesuiranje odgovornih za masovna ubojstva na Ovčari, za granatiranje Dubrovnika i granatiranje Zagreba među najvažnijim su postignućima Suda i trebala bi biti važan korak naprijed kao pomoć regiji za napredovanje prema sigurnijoj budućnosti – kaže za T-portal glavni haaški tužitelj.

Na pitanje kako ocjenjuje Zakon o ništetnosti koji je usvojio Hrvatski sabor, Brammertz je rekao:

"Zakonodavna inicijativa prethodne Vlade predstavlja nesretan razvoj događaja i prepreku regionalnoj suradnji. Međutim, novi prijedlog Vlade da se taj zakon ukine vidimo kao dobar korak prema nastavku suradnje sudskih vlasti Hrvatske i Srbije".

Dodao je da Tužiteljstvo Haaškog suda više ne ustraje u dostavi dokumenata koji se odnose na Oluju, što je dugo opterećivalo suradnju Hrvatske sa sudom, ali da taj problem može riješiti hrvatska vlada zbog vlastitih potreba.

Cijeli intervju čitajte ovdje

Ključne riječi

Komentara 163

TE
tepčin
11:51 01.04.2012.

Koji je taj čovo? Zalutao ili?

CA
carpediem
11:09 01.04.2012.

@ medion pridruzi se Rambu........................

OB
-obrisani-
11:50 01.04.2012.

01.04.2012. u 11:40h Risnjak je napisao/la: Risnjak Dali si zaboravo Tuđ+man-ove reči:: Rata nebi bilo da ga Hrvatska nije zelela a mi smo procenili da samo ratom izborimo samostalnost Hrvatske Zbog toga smo vodili politicke pregovore a iza tih pregovora formirali oruzane pojstrobe Znaci Rat se mogao izbeci samo da smo odustali od svoga cilja od samostalnosti Hrvatske do rata nebi doslo jedino da se nismo poceli branit, a bas i nje bilo za ocekivat da cemo vam predat samo tako nasu zemlju ! Zaboravlojas da su propagandni mitinzi po srbistanu poceli vec 1989.... sjeti se govora SM na kosovo polju ! Samo neznam zasto uopce sa tobom razpravljam, stanje na terenu govori sasvim drugaciju pricu od tvoje histericne bolesne propagande ! Ama bas sve zemlje bivse drzave ne zele imati nista vise sa vama..... pametnome dosta ! -------- :-)))))))))) dečko očito da ništa neznaš stanje na terenu Dali ti je bilo poznato stanje na terenu recimo u Gospiću 16. oktobra i 18. oktobra 1991???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije