Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS SASTANAK SAVJETA

Hoće li britanski soj utjecati na odluku o popuštanju mjera? Evo što kaže Božinović

Goran Stanzl/PIXSELL
10.02.2021.
u 13:25

Napomenuo je da je otegotna okolnost da se sve to događa u situaciji usporenog cijepljenja

Odgovarajući na pitanje kako će mutacije koronavirusa koje su otkrivene u Hrvatskoj utjecati na odluku o popuštanju mjera, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je da će se truditi da odluka bude primjerena našem stanju, a dodao je i da će u obzir uzeti meteorološku prognozu.

– Još jednom ću ponovit da se stanje analizira svakodnevno i mislim da vam je ovo najbolja potvrda opravdanosti takvog pristupa. Nismo mogli govoriti o novim varijantama virusa prije nego što su otkrivene. Međutim, cijelo vrijeme ukazivali smo na to da ta mogućnost postoji i da je to nešto što moramo uzeti u obzir. Otkrivanje je bilo pitanje vremena. Imamo sad već više regija u kojima je nova varijanta disperzirana. Očekivati je da će toga biti još, a koliko – teško je reći – rekao je ministar, osvrćući se na pojavu britanskog soja koronavirusa.

Istaknuo je da je bitno da se taj novi moment shvati ozbiljno.

– To ne znači automatski da je to razlog za bilo kakvu vrstu panike. Moramo pozorno pratiti situaciju i u drugim zemljama. Vidjeli smo da su zemlje različito reagirale. Dobar dio njih je reagirao preventivnim, još čvršćim zatvaranjem – kazao je Božinović, pa kasnije dodao da neće kopirati odluke drugih zemalja, "jer svaka zemlja ima svoje specifičnosti".

Napomenuo je da je otegotna okolnost to što se sve to događa u situaciji usporenog cijepljenja.

VIDEO Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

– Danas će se okupiti Znanstveni savjet, gdje ćemo o tome razgovarati. Uzet ćemo u obzir i meteorološku prognozu, koju smo dobili, a koja najavljuje da će sljedeći tjedan sigurno, a i do kraja mjeseca vjerojatno, temperature biti vrlo niske, manje od prosjeka. Sve to ćemo uzeti u obzir – rekao je.

Rekao je i da su otkrili da je nova varijanta prisutna od 20 siječnja. 

– U ovih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu već padaju. Ne padaju u stopama kakve su bile u početku. To je vrlo kompleksno pitanje i opravdava činjenicu da će se o tome raspravljati na Znanstvenom savjetu, ali i razgovarat će se s ministrima do kraja tjedna kako bismo donijeli odluku koja bi u svakom segmentu morala biti racionalna, kao i u zaštiti građana, ali i u gospodarskom smislu. Trudit ćemo se da ta odluka bude primjerena našem stanju – poručio je Božinović.

>> VIDEO Najava izložbe 'Hrvatska svijetu'


 

Komentara 6

Avatar Jugomir
Jugomir
19:47 10.02.2021.

Napravite Hrvatski soj kao kontra mjeru Britancima,kako to da se samo u Britaniji pojavio novi soj pa se poceo siriti okolo.Veoma zanimljivo,kao da nekome nije bio dovoljno jak kineski soj,ili je bar izgubio na snazi pa da ga malo osvjeze.Cuo sam da Srbija pravi novi soj poslije 100 posto vakcinacije pojavljuje se novi Srpski soj,naj jaci do sad.Cuvajte se narode.

MI
mile06
19:07 10.02.2021.

Konje se nepita samo uzjahati on nema pojma samo da klima Glavom i to je to

DU
Deleted user
14:22 10.02.2021.

Naravno da hoće. To je dogovoreno na razini čitave EU. Treba samo gledati najgore poteze koji se događaju u bilo kojoj od država EU i budite sigurni da će kad- tad biti uvedene i kod nas. Da “britanska mutacija”. Dobar izgovor da se još malo pritegne povodac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije