Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar policije

Božinović u izvješću Vladi: Sigurnosno stanje u Hrvatskoj vrlo dobro

Davor Božinović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.08.2018.
u 15:21

Izvješće sadrži presjek važnijih projekata i postignuća MUP-a te pregled policijskih poslova organiziranih u Ravnateljstvu policije na nacionalnoj razini i 20 policijskih uprava

U Izvješću o obavljanju policijskih poslova za prošlu godinu koju je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak podnio Vladi zaključeno je da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj vrlo dobro.

Izvješće sadrži presjek važnijih projekata i postignuća MUP-a te pregled policijskih poslova organiziranih u Ravnateljstvu policije na nacionalnoj razini i 20 policijskih uprava, izvijestio je MUP.

Među značajnijim rezultatima navedeno je provođenje djelomične reorganizacija MUP-a. „U kontekstu suzbijanja terorizma, korištenja podatkovnih resursa i održavanja povoljnog stanja u području informacijske i kibernetičke sigurnosti važno je istaknuti ustrojavanje Odjela za informacije o putnicima u zračnom prometu te Službe kibernetičke sigurnosti, čime su osnaženi kapaciteti kriminalističke policije“, stoji u izvješću.

Navodi se i da je zabilježen pad ukupnog kriminaliteta jer je zabilježeno 83.047 kaznenih djela što je za tri posto manje od prethodne godine „uslijed intenziviranja proaktivnog načina rada policije i jačanja preventivnog djelovanja“.

Božinović ističe i da je od osobitog značaja činjenica da se Hrvatska temeljem Odluke Vijeća EU spojila na Schengenski Informacijski Sustav.

„Do kraja 2017., dakle u samo šest mjeseci korištenja sustava, Republika Hrvatska ostvarila je iznimne rezultate i svrstala se među prvih pet država članica po broju pronalaska osoba i predmeta koji se potražuju putem SIS-a. Nadalje, uloženi su svi raspoloživi institucionalni, financijski i administrativni kapaciteti kako bi se dostigli standardi izgrađenosti graničnih prijelaza i objekata za prihvat i smještaj nezakonitih migranata i tražitelja azila, tehničke opremljenosti i obučenosti granične policije“.

U pogledu nadzora državne granice, odnosno suprotstavljanja krijumčarenju migranata, ministar ističe da je hrvatska policija na graničnim područjima osnažila je sve svoje kapacitete.

„Zahvaljujući usmjerenom i koordiniranom djelovanju policijskih snaga, unatoč neznatnom povećanju broja prelazaka državne granice u odnosu na 2016. godinu, broj evidentiranih kaznenih djela povezanih s ilegalnim prelascima je udvostručen. U 2017. godini zabilježeno je 365 predmetnih kaznenih djela što je povećanje za 134 %, a što također ukazuje na proaktivno djelovanje policije u odnosu na krijumčarenje migranata“, stoji u izvješću.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
16:09 23.08.2018.

Kad kaze ministar za sve resore onda to tako mora biti ...u jna je bilo kad podoficir kaze vojniku vrlo dobro ...vojnik glasno odgovara ....sluzim narodu....istocni dio hrvatske je sve vise napustena zemlja ...e da nije toga onda bi ssss bila odlicna.... pa o cemu ce puk misliti kad se hrvatski ministri nikoga ne boje na zemlji. ..

Avatar anti_komunist
anti_komunist
16:10 23.08.2018.

pored toliko chetnika koji slobodno secu drzavom da je sigurnosno stanje dobro..??? i nije bas ....

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
15:35 23.08.2018.

Sigurnosna situacija odlična! Nepotizam i korupcija na svim razinama bez sankcioniranja do daljnjeg... poseban tretman za partnere u koaliciji....iseljavanje nepodobnih doprinosi poboljšanju sigurnosne situacije.... evo na Korčuli konobar preporuča mešano meso i kombinovanu salatu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije