Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u skladu sa zakonom

Božinović: Policija je potpuno neovisna i radi sve što treba oko svih kaznenih djela, uključujući i ratne zločine

Damir Božinović
Igor Kralj/Pixsell
21.09.2018.
u 14:33

Komentirao je i aktualnu problematiku vezanu uz romsku nacionalnu manjinu u Međimurju poručivši kako će MUP napraviti sve, ali problem je puno širi jer samo policija nije rješenje već dio rješenja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak u Čakovcu da je policija ta koja je provodi sve što treba oko svih kaznenih djela pa i ratnih zločina, a u svom radu je potpuno neovisna.

"Dio ravnateljstva policije pokreću postupke i radi svoj posao u skladu sa zakonom" naglasio je ministar.

Na novinarsko pitanje hoće li se i on poput ravnatelja policije sastati s predstavnicima udruga koji planiraju prosvjed u Vukovaru rekao je da se već sastao s gradonačelnikom Penavom. "U sklopu Ravnateljstva policije već smo prošle godine uočili nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina, posebno s Ovčare i zato je glavni ravnatelj donio odluku o osnivanju posebne radne skupine koja je do sada podigla dvije kaznene prijave" izjavio je Božinović prilikom posjeta Sajmu prevencije i sigurnosti kojeg je organizirala Policijska uprava međimurska. 

Komentirao je i aktualnu problematiku vezanu uz romsku nacionalnu manjinu u Međimurju poručivši kako će MUP napraviti sve, ali problem je puno širi jer samo policija nije rješenje već dio rješenja. "Bez interakcije s lokalnom zajednicom nećemo postići rezultate na prevenciji svih oblika kriminaliteta, a pogotovo stavljamo naglask na rad s mladom populacijom" rekao je i dodao kako se od malenih nogu treba učiti da je policajc prijatelj i zaštitnik.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o stanju sigurnosti na području Međimurske županije rekavši kako se već prošle godine upoznao s problemom kriminaliteta kod romske zajednice. "Ne trebamo i ne smijemo generalizirati stvari. Točno je da osjećaj sigurnosti nije na razini kojoj bi trebao biti i MUP će sa svoje strane provesti određene mjere da se situacija sanira" naglasio je Božinović.

Istaknuo je i da će biti provedene i organizacijske promjene na razini PU međimurske. Najavio je veću pristunost policije pa će tako više kontakt policajca biti poslano na kritične točke u Međimurje. Ipak, kazao je kako je riječ o širem problemu u koji se trebaju uključiti i drugi, prije svega Županija i Vijeće romske nacionalne manjine kako bi se postigla sinergija više resora. "Po meni je glavni problem što veliki broj djece u romskim naseljima ne završava školu i onda ih mali korak dijeli od bavljenja kriminalom" rekao je ministar.

Govoreći o fokusu rada s djecom istaknuo je kako romska djeca u predškolskim ustanovama moraju naučiti hrvatski jezik jer se pokazalo da je nepoznavanje hrvatskog jezika glavni razlog napuštanja osnovnoškolske ustanove. Pohvalio je Sajam prevnecije i sigurnosti jer pokazuje kako je PU međimurska saživjela s lokalnom zajednicom. "Moramo se početi baviti uzrocima, a ne posljedicama" zaključio je Božinović.

Ključne riječi

Komentara 10

TT
TTjac
15:22 21.09.2018.

Tebi bi bilo bolje da rješavaš kriminalce u tvom ministarstvu. Svi natječaji se namještaju lopovskoj firmi Kroko. Samo da se presera...t, a domaći proizvođači nek fafaju.

HR
Hrvatska
14:41 21.09.2018.

Kako da NE.

MI
misho32
16:06 21.09.2018.

koja je to sramota da su ovakve gnjide od ljudi postavljene od neprijatelja hrvatske države za ministre . Od kuda legimitet i legalitet takvim moralnim kreaturama da zastupaju naše interse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije