Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporena dinamika cijepljenja

Božinović: Očito je da povratak u normalan život neće biti sutra

Stožer neće mijenjati aktualne epidemiološke mjere do 31. siječnja
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
26.01.2021.
u 09:11

Nacionalni stožer: Aktualne mjere na snazi su još ovaj tjedan i mi ćemo do kraja tog roka objaviti novu odluku. Tri su mjere vezane uz trgovine, granice i prijevoz te će se one više-manje produljiti

Svi se nadamo da ćemo se početi vraćati u normalan život, ali očito je da se to neće dogoditi sutra – poručio je jučer na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Iako se očekivalo da će možda najaviti popuštanje mjera, dogodilo se sasvim suprotno – članovi Stožera poručili su da će za to ključno biti opadanje brojki i povećanje procijepljenosti, a trenutačno je oboje dovedeno u pitanje zbog novih sojeva koronavirusa te manjka cjepiva.

– Zasad nismo dogovorili popuštanje mjera. Razgovori su u tijeku, a što se tiče dolaska novih sojeva koji se brže šire, naravno da je u tom slučaju opasnost za pogoršanje situacije veća i to će utjecati na našu odluku – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te objasnio kako je u Hrvatskoj zadnjih tjedan dana zabilježen pad novozaraženih od 20 posto u odnosu na tjedan ranije. No Božinović je istaknuo da, unatoč činjenici da su brojevi iz tjedna u tjedan sve bolji, oni i dalje nisu zanemarivi, a na odluku o popuštanju mjera sada utječe više faktora.

Ekonomska i socijalna cijena

– Usporena je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju, a novi britanski, južnoafrički i brazilski sojevi razlog su za zabrinutost jer je dosta toga nejasno. Ne znamo kojom se brzinom se šire, jesu li infektivniji, razvijaju li teže kliničke slike... – rekao je. Brazilski i južnoafrički soj još se nisu približili ovim krajevima, no znanstvenike zabrinjavaju jer postoje podaci da su počeli ponovno obolijevati oni koji su COVID-19 već preboljeli. Što se tiče britanskog soja, on već nekoliko dana doslovno kruži oko Hrvatske, a o njegovim smo specifičnostima razgovarali s virusnim imunologom Lukom Čičin-Šainom.

– Britanski soj B 1.1.7 lakše inficira ljude za oko 35 posto, odnosno lakše se prenosi. Postoje neke naznake da je i smrtnost nešto veća, navodno je to već pokazano u dvije studije, ali detaljni rezultati tih studija nisu mi još poznati. U svakom slučaju, objavljeni rezultati govore da će se taj soj brže širiti uz iste mjere, a ako smrtnost i nije veća, lakše širenje predstavlja dodatno opterećenje za zdravstveni sustav i epidemiološke službe – kaže, a komentira i trenutačnu situaciju s donošenjem mjera.

VIDEO Još nema popuštanja mjera. Božinović: “Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa onda naglo trebate zatvoriti.”

– Dok se moramo pretežno oslanjati na epidemiološke mjere, uz njih će ići cijena za privredu i socijalne kontakte. Zato je Vlada i oklijevala s uvođenjem mjera ove jeseni, ali se nakon uvođenja situacija u bolnicama popravila, a brojevi novozaraženih su se spustili, što govori da su mjere djelovale. Kad ih ukinemo, izložit ćemo se riziku trećeg vala i rasta broja infekcija te novom lockdownu kad situacija opet postane neizdrživa. Ako ih ne ukinemo, opterećenje za privredu će se nastaviti, što može dovesti do prosvjeda i nemira. U demokraciji odluke donose predstavnici vlasti i snose odgovornost. Na njima je da procijene što je realno tražiti od građana – zaključuje Čičin-Šain. A što će to konkretno poduzeti Vlada, tek je šturo najavio ministar Božinović.

– Aktualne mjere na snazi su još ovaj tjedan i mi ćemo do kraja tog roka objaviti novu odluku. Radi se o paketu od četiri odluke, tri su vezane uz trgovine, granice i javni prijevoz te će se one više-manje produljiti. Četvrta je odluka o ograničavanju okupljanja i uvođenju drugih nužnih mjera i za nju je najviše interesa – rekao je Božinović posebno komentirajući situaciju s ugostiteljima koji tvrde kako su predugo zatvoreni, a najavljuju i prosvjede.

Nismo tu da zagorčavamo

– To je njihovo demokratsko pravo, ali protiv koga i protiv čega će prosvjedovati? Većina je ipak svjesna da je situacija komplicirana i da svi moramo dati sve od sebe da što prije izađemo iz ove muke – rekao je proučivši kako Stožer “ne postoji kako bi nekome zagorčavao život”. Štoviše, istaknuo je kako Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera u EU te da je Vlada zauzela stav da se neće uvoditi totalni lockdown kao ni policijski sat.

– Ostat ćemo na pri racionalnom pristupu, što znači da ovo nije trenutak kad bismo išli prema zatvaranjima, što radi veliki broj zemalja, ali nije ni trenutak za veća popuštanja – zaključio je Božinović koji je ustvrdio kako je najgora opcija naglo otvaranje pa zatvaranje. Također, iako je tek početak godine, dao je do znanja kako se već razmišlja o predsezoni i početku turističke sezone. Istaknuo je kako se o opasnostima od novih sojeva razgovara na razini EU te da se govori i o mogućem uvođenju takozvanih “tamnocrvenih zona” u EU.

– Kako će se sve to iskoordinirati, pitanje je o kojem će se puno razgovarati. Moramo vidjeti hoće li to na razini EU utjecati na putovanja, i to posebice u onom razdoblju koje će za nas biti najzanimljivije, a to je početak sezone – poručuje.

Da je putnica iz Londona donijela novi soj koronavirusa u Srbiju, potvrdio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, dok je slovenski premijer Janez Janša izjavio kako postoji mogućnost da je tamo kod većeg broja zaraženih već prisutan britanski soj. Slovenija je, naime, od Slovačke posudila specifične testove koji reagiraju na britanski soj, a kako se on može utvrditi jednom kada se pojavi i u Hrvatskoj, objasnio nam je virusni imunolog Luka Čičin-Šain.

– Detekcija podsojeva korone složenija je od PCR testa. Detekcija, naime, ide putem metode koja se zove sekvencioniranje. Razlika je da se pri PCR testu jedan fragment RNA koji se nalazi između dvije poznate genetske sekvence ekspandira, ali se sekvenca između ne iščitava. Test je precizan za SARSCoV-2 virus i raspoznaje ga od drugih koronavirusa, ali ne raspoznaje njegove sojeve. Zato se pri sekvencioniranju iz uzorka određuje genetski kod virusa čime je moguće prepoznati virusni soj – objašnjava te dodaje kako je ta metoda još specifičnija, ali i složenija te skuplja pa se rjeđe koristi.

Komentara 14

DA
dancuo
11:33 26.01.2021.

Normalan život će biti kad tu globalističku žgadariju potjeramo da žive sami na kolhozu, a ne da od čitave planete čine zatvor.

BA
babovac
10:13 26.01.2021.

Šansa za povratak u normalan život je na izborima. Nadam se da će izaći konačno spavači kojih je više od 50% budući da ovi ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
09:44 26.01.2021.

pa dajte pitajte više tog pametnog policajca Božinovića gdje je nestala gripa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije