Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do kraja tjedna strože mjere

Božinović objasnio što je s obveznim cijepljenjem protiv korone

cijepljenje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
24.11.2020.
u 14:39

– Znate da po Zakonu o zašiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. U svakom slučaju moramo znati kako je potrebno da oko 70 posto odraslog stanovništva bude procijepljeno kako bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije i to je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi – kazao je Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Stožer do sutra pripremiti oštriji set mjera protiv epidemije koronavirusa koje će stupiti na snagu krajem tjedna i vrijedit će do Božića.

Na pitanje novinara o cijepljenju i postoji li mogućnost da ono bude obvezno ili se nekako regulira, Božinović je rekao:

– Znate da po Zakonu o zašiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. U svakom slučaju moramo znati kako je potrebno da oko 70 posto odraslog stanovništva bude procijepljeno kako bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije i to je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi.

Novinari su pitali Božinovića je li tu temu na VNS-u jučer otvorio predsjednik Milanović. "On je govorio o tome, ali tko ju je otvori, nije važno, ali smo razgovarali", dodao je. Rekao je da neće komentirao ono što je bilo na sjednici VNS-a.

Video: Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože

Treba li se otvoriti ta tema, Božinović je rekao:

– U svakom slučaju, kao što sam rekao, moramo učiniti sve da se najveći broj naših građana cijepi jer je to potrebno da bi cijela ta akcija bila uspješna, a svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, ne samo Hrvatskoj već i EU. Cjepivo je tu negdje i možemo na njega računati, što nam omogućuje i uvođenje strožih mjera. Treba nam podrška građana. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo skinuti maske i vratiti se načinu života na koji smo navikli – kazao je.

Odgovorio je i na pitanje kako građane pridobiti da se cijepe.

Vjerujem da ćemo morati uložiti dodatne napore kada je u pitanju komunikacija i angažirati svu podršku jer nam je cilj zajednički – dodao je.

Na ponovljeno pitanje hoće li cijepljenje biti obvezno, Božinović je rekao: – Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti,. Naravno, za ovu nema jer je nova.

Ključne riječi

Komentara 16

AN
anemijodezerterija
14:55 24.11.2020.

Evo baš gledam kurikulume fakulteta za ONO i DSZ i političke škole u Kumrovcu, sve ono što je završio drug Božinović, i ne vidim kolegije Infektologija, Epidemiologija, Javno zdravlje i slično. Druže Božinoviću, temeljem kojih osobnih kapaciteta ste dali ovakvu procjenu.

SZ
stela_zg
15:09 24.11.2020.

zdravstveno osoblje je već masovno razvilo antitijela na SARS-CoV-2 virus. da li ih je potrebno cijepiti ako su već stekli imunost i time riskirati epidemiju nuspojava koje prijete urušavanjem zdravstvenog sustava zbog velikog broja bolovanja? tko će vam raditi u zdravstvenim ustanovama ako se zdravstveno osoblje razboli od nuspojava? već se zaboravio transverzalni mijelitis? netko tko dobije transverzalni mijelitis je nepokretan, ne kontrolira stolicu i mokrenje, može trpiti velike bolove u ekstremitetima. tko će se brinuti o onima koji se razbole od cjepiva? kažu da se neće cijepiti mlađi od 18g i to je najbolji dokaz koliko je to novo cjepivo potencijalno opasno i škodljivo. da imate sigurno i neškodljivo cjepivo mogli bi ga dati i dojenčetu kao što mu dajete mnoga druga cjepiva kao bcg ili cjepivo protiv hepatitisa b koji se rutinski daju već u rodilištu.

SN
snicl
15:04 24.11.2020.

Uživajte u testiranju cjepiva. Ostat ću sa svojih 99,9965% šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije