Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNA UTRKA POČELA

Plenković predstavio svoj tim za izbore, među kandidatima Zdravka Bušić

Predsjedništvo HDZ-a
Slavko Midzor/PIXSELL
07.02.2020.
u 21:01

Kandidati za šefa stranke i zamjenika predsjednika morat će prikupiti čak 10.578 potpisa do 28. veljače u ponoć

Prvi dan nakon službenog raspisivanja izbora u HDZ-u predstavljen je izborni tim predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Kako smo već pisali, za zamjenika predsjednika u tom bloku kandidirat će se ministar branitelja Tomo Medved. Kandidati za potpredsjednike bit će Branko Bačić, Oleg Butković i Ivan Anušić, a Plenkovićevu proklamiranu “žensku kvotu” kao kandidatkinja za potpredsjednicu popunila je Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Teško do potpisa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović glasnogovornik je Plenkovićeva stožera, stacioniranog u palači Matice hrvatske, gdje je u predsjedničkoj kampanji bio i stožer Kolinde Grabar-Kitarović. Najam tog prostora plaća Andrej Plenković.

Suprotstavljeni tabor Mire Kovača zasad ne otkriva gdje će biti stacioniran, kao ni imena ljudi na koje računaju, izuzev već objavljenih Kovača kao kandidata za predsjednika, Ivana Penave za zamjenika predsjednika te Davora Ive Stiera za potpredsjednika stranke.

Izvan tih blokova kandidature za dužnost potpredsjednika najavili su aktualni potpredsjednik Tomislav Tolušić i bivši šef HDZ-ova kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić, a izvan blokova na izbore će i prvi splitski HDZ-ovac Petar Škorić. Aktualni zamjenik predsjednika Milijan Brkić ni jučer se nije izjašnjavao hoće li se kandidirati i na koju stranačku funkciju, no u HDZ-u računaju da će i on vjerojatno u utrku za potpredsjednika stranke.

Da bi i formalno postali kandidati na unutarstranačkim izborima, svi će oni morati prikupiti i potpise propisanog postotka od ukupnog broja članova. Stranka je i na ovim izborima zaobišla svoj statut pa će pravo glasa imati svi evidentirani članovi, ne samo oni koji plaćaju članarinu. Po uputama objavljenim na HDZ-ovim stranicama, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika morat će prikupiti 10.578 potpisa, a kandidati za potpredsjednike 6347 potpisa, što znači da HDZ po stranačkim evidencijama ima 211.560 članova.

Da HDZ doista ima toliko članova vjeruje malo tko u stranci, no godinama najavljivana revizija članstva nikada nije provedena pa će se oni koji nisu dio blokova i iza sebe nemaju gradske ili županijske organizacije morati dobro pomučiti da prikupe potpise traženog postotka ukupnog broja evidentiranih članova. Za usporedbu, kandidati za predsjednika države kandidaturu moraju potkrijepiti s najmanje 10.000 potpisa, koje mogu prikupiti među gotovo četiri milijuna birača, a nedavni predsjednički izbori pokazali su da je i taj cilj nekima bio nedostižan.

Oni s ambicijama za funkcije u stranci potpise će moći prikupljati od 10. veljače, kada će im biti dostupni za to propisani obrasci. Potpisi se prikupljaju do 28. veljače u ponoć, do kada ih kandidati trebaju predati HDZ-ovu središnjem izbornom povjerenstvu. Ono će zatim imati rok od 48 sati da utvrdi valjanost kandidatura te utvrdi i objavi konačne liste kandidata, nakon čega počinje izborna kampanja.

Bez udaraca ispod pojasa

Stranka je utvrdila i pravila kampanje, u kojima stoji da kandidati u kampanji moraju štititi dostojanstvo drugih kandidata i ugled stranke. A kako je riječ o prvim izravnim izborima s više kandidata za predsjednika HDZ-a, pitanje je može li ta kampanja proći bez podmetanja i teških riječi. Iz stranke poručuju kako vjeruju da takvih pojava ipak neće biti. Nakon glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, koji je upozorio da bi teške riječi među kandidatima utjecale na rejting stranke, koja će nakon unutarstranačkih morati i na parlamentarne izbore, sa sličnom porukom izišao je i Anušić.

– Ovo su unutarstranački izbori i kada oni prođu zajedno ćemo sjesti za stol i nastaviti raditi i oni koji pobijede i oni koji ne budu ostvarili svoje ambicije – kazao je Plenkovićev kandidat za potpredsjednika HDZ-a.

Za sve kandidate stranka će na izborima osigurati jednake uvjete. Osigurat će im se, među ostalim, predstavljanje članstvu u središnjici stranke, najviše tri puta tijekom kampanje u trajanju po 45 minuta.

Kandidati neće smjeti koristiti službene mrežne stranice HDZ-a niti stranice stranke na društvenim mrežama. Kandidatima na državnim ili lokalnim dužnostima zabranjeno je korištenje javnih resursa – uredskih prostorija i opreme te službenih vozila u kampanji, “osim ako je zakonom drukčije propisano”. Posljednji uvjet vjerojatno se odnosi na Plenkovića, koji se kao premijer ni u unutarstranačkoj kampanji ne smije kretati bez pratnje

Video: Raspisani unutarstranački izbori u HDZ-u

Komentara 12

JS
Jurica_Spindl
13:33 07.02.2020.

Lijepo je vidjeti da se okruzio dobrim ljudima za svoju kampanju, no neovisno o timu Plenkovic pobjeđuje.

DD
duda.dudica
13:36 07.02.2020.

Ma ko ce ako ne Plenki, do sada je drzao sve konce u rukama i ne vidim razloga zasto bi ga itko zelio zamijeniti.

Avatar Šipo
Šipo
13:42 07.02.2020.

AJmo Plenki, ako izgubis ja selim se iz drzave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije