Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marakeška deklaracija

Božinović: I dalje ćemo samostalno i suvereno odlučivati o migrantima

Davor Božinović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/12
09.12.2018.
u 09:04

U Globalnom kompaktu o migracijama nabrojane su 23 mjere koje države nisu obvezne implementirati

Predstavnici više od stotinu zemalja naći će se u ponedjeljak i utorak u Marakešu gdje bi trebao biti potvrđen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama kao izraz zajedničke volje država da definiraju katalog ciljeva i mjera koje će u skladu s nacionalnim zakonodavstvima moći koristiti u situacijama regularnih migracija.

Hrvatsku će u Marakešu predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U izjavi Hini uoči odlaska na konferenciju Božinović je podsjetio da su migracije globalni problem koji se dugoročno mora rješavati na globalnoj razini, odnosno u okviru Ujedinjenih naroda.

Hrvatska politika prema nezakonitim prelascima granice se neće mijenjati

"Kompakt je tek početak procesa i bitno je istaknuti da se nakon njegova potvrđivanja naša nacionalna politika neće mijenjati pa će policija i dalje sprječavati svaki pokušaj nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij", poručio je Božinović.

Ministar očekuje da će se u Marakešu otvoriti rasprava i o uzrocima napuštanja matičnih zemalja, odnosno kako na migracije utječu, primjerice, politika ili klimatske promjene.

Galerija - Božinović: Integriramo migrante, ali i čuvamo granicu

Davor Božinović
1/11

"U deklaraciji piše da svaka država pa tako i Hrvatska, može odrediti što u vezi s migracijama smatra regularnim, a što ne", kazao je Božinović, dodajući da ćemo i dalje samostalno i suvereno odlučivati tko u Hrvatsku može doći i proći kroz njen teritorij te, eventualno, u njoj ostati živjeti.

Izradi Globalnog kompakta o migracijama prethodilo je usvajanje Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. a obilježilo ju je i povlačenje nekih zemalja predvođenih SAD-om koje su već krajem prošle godine prestale sudjelovati u izradi dokumenta.

Protivnici strahuju od zadiranja u suverenitet, a zagovornici pozivaju na zaštitu ljudskih prava

Približavanjem konferencije u Marakešu Globalnom kompaktu usprotivio se još niz država, među kojima neke iz srednje i istočne Europe. Protivnici Globalnog kompakta o migracijama kao najveće zamjerke navode zadiranje u suverenitet država, izjednačavanje legalnih i ilegalnih migracija te strahuju od nekontroliranog priljeva migranata, dok zagovornici pozivaju na potrebu zajedničkog upravljanja migracijama i bolju zaštitu ljudskih prava. 

U Globalnom kompaktu o migracijama nabrojane su 23 mjere koje države nisu obvezne implementirati. 

>> Pogledajte kakva je situacija s migrantima bila na granici BiH i Hrvatske

Neke od njih su minimaliziranje negativnih čimbenika koji potiču migracije, borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, korištenje migracijskog pritvora samo kao krajnje mjere, osiguranje pristupa osnovnim uslugama, integracija migranata, ulaganje u razvoj vještina i priznavanje vještina, kvalifikacija i kompetencija.

Nakon usvajanja na konferenciji u Marakešu tekst Globalnog kompakta bit će dodatno potvrđen od država članica UN-a i usvajanjem rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

>> Pogledajte kako je bilo s migrantima na GP Maljevac

Komentara 40

I1
ing-12345
09:49 09.12.2018.

Udbaš Božinović laže čim zine kao i njego gazda Plenković

DU
Deleted user
10:16 09.12.2018.

Najkraće moguće rečeno ministre - lažeš! U deklaraciji je točno 48 puta istaknuto "OBVEZUJEMO SE!".

DU
Deleted user
10:19 09.12.2018.

Normalni narodi poput Francuza na Marakaški kompakt odgovaraju onako kako to čine "žuti prsluci". Poručuju "Marrakech c'est NON" (Ne Marakešu) te zahtijevaju da se svi migranti kojima nije odobren azil deportiraju u zemlje odakle dolaze, a za one kojima je odobren obvezno pohađanje tečaja francuskog jezika, francuske povijesti, građanskog odgoja uz obvezno dobivanje certifikata o uspješno položenom ispitu. Tko ne položi - deportacija. U Njemačkoj počinje isto. A vi nama pričate bajke i radite ovaj narod budalama, ministre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije