Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA KRIZA

Božinović: Hrvatska je spremna primiti djecu bez pratnje. Imamo kapaciteta

Zagreb: Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao događanja u Splitu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.03.2020.
u 16:36

Ministar je istaknuo kako su djeca bez pratnje su najranjivija skupina, ne samo kad je riječ o migrantskoj populaciji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se, tijekom konferencije nacionalnog stožera civilne zaštite za koronavirus, na situaciju na grčkoj-turskoj granici, kao i na najavu da će Hrvatska primiti djecu bez pratnje. 

- Situacija na grčko-turskoj granici je prilično mirna uz određene izolirane incidente. Mi pratimo situaciju preko europskih agencija, ali smo i u izravnom kontaktu s grčkim kolegama tako da je situacija mirnija nego što je bila. Očekujemo da će i diplomacija obaviti svoj dio posla, isto tako očekujemo razgovore na visokoj razini između Turske i Europske unije - smatra Božinović. 

- Što se tiče djece koja su pretežito na grčkim otocima, Europska komisija donijela je akcijski plan za pomoć toj djeci. Povjerenica Ylva Johansson ide u srijedu za Grčku. Tamo će vidjeti koliko je takve djece, koliko je Grčka spremna primiti takve djece. Naravno, to je malo kompleksnije i osjetljivo pitanje, to je najranjivija skupina, ne samo kad je riječ o migrantskoj populaciji. Jer za njih se osim smještaja treba osigurati i posebna skrb, kao što su psiholozi, učitelji... - istaknuo je. 

Upitan ima li Hrvatska kapaciteta, Božinović je kazao kako Hrvatska ima određenih kapaciteta i da je već primala djecu s kriznih žarišta te kako ovo neće biti prvi puta i da imamo iskustava.

Istaknuo je kako je bio u kontaktu s ministricom Bedeković. 

- Neke zemlje Europske unije su se same izjasnile. Više od pola članica se izjasnilo da ima određene kapacitete i da su spremni primiti djecu. I mi smo među njima - kazao je ministar Davor Božinović. 

VIDEO: Migrantska kriza: Tisuće ljudi iz Turske krenulo prema Europi


 

Komentara 22

DA
Dak1959
16:48 08.03.2020.

Ne pitaš se , dali su ta djeca došla sama na Grčku granicu . Nakon zbrinjavanja djece evo i njihovih roditelja u Hrvatskoj radi zbrinjavanja porodica . Malo mučnite sa glavom dok ne bude kasno !

DU
Deleted user
16:52 08.03.2020.

Kako bi bilo prvo da pomognete nasoj djeci a ne da gradani skupljaju novac za djecu kad moraju u inizemstvo na lijecenje.I drugo da ih nece mozda udomiti ovi koji odnedavno imaju na to pravo.Znate na koga mislim.

AN
Antiflašist
16:47 08.03.2020.

Niste u stanju svojoj mladosti stvoriti uvjete dostojne covjeka pa odlaze masovno a vi cete jos dovlaciti tuđu djecu. Ovako se kupuju sinekurice u eu birokraciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije